Soki prozdrowotne

LECZNICZA SIŁA SOKÓW

Dziś znowu trochę informacji związanych z naszym układem pokarmowym – ale trochę inaczej J

Kto z nas nie lubi soków? A kto woli świeżo wyciśnięty sok od tego z kartonu? Super wiedziałem że takie będą odpowiedzi J

Większość z nas lubi soki owocowe, wielu z nas wybiera te warzywne, a na pewno wszyscy preferują te świeże, dopiero co wyciśnięte soki  od tych przetworzonych w długim procesie konserwacji, pasteryzacji i jakiś innych procesach...

Problemów wynikających ze spożywania soków w kartonach czy butelkach kupowanych w supermarketach nie będziemy dziś roztrząsać. Każdy z nas zauważa różnicę na korzyść świeżych soków.

Dobrze przygotowany sok jest smaczny i odżywczy, a składniki w nim zawarte są bardzo dobrze i szybko przyswajane przez nasz organizm – dużo lepiej niż zjedzone warzywa  lub owoce w całości.

image

Zachęcamy do jak najczęstszego przygotowywania sobie świeżych sków. Najlepiej wyciskanych (ten z sokowirówki ma dużo mniejszą zawartość składników odżywczych, szybko rozwarstwia się na wodę i osad i szybko brązowieje, a wyrzucany miąższ jest mokry, więc tracimy dużo soku) Ręczne wyciskanie jest możliwe tylko w przypadku niektórych owoców i warzyw, dlatego polecamy wyciskarki do owoców i warzyw. Są wydajne proste w obsłudze i trwałe, a soki z nich uzyskiwane są najwyższej jakości. Co też ważne możemy w nich wyciskać miękkie owoce i warzywa jak śliwki czy szpinak oraz te bardzo twarde (np. marchew, baraki)

Super trwała i wydajna wyciskarka firmy Kuvings jest na stronie naszego sklepu – warto poczytać J


Od dziś w kilku cyklach będziemy proponować Wam różne kombinacje soków dedykowanych wsparciu naszego organizmu w różnych problemach zdrowotnych.

Dziś podpatrując trochę Sarah Owen i patrząc na coraz gorszą pogodę za oknami propozycje soków w kategorii „Ochroniarze odporności”:

 

Na koniec cyklu soków wspierających naturalna odporność dwa bardziej egzotyczne soki – niezwykle smaczne i odżywcze.

 

6. Pomarańcz, kiwi, marchewka, bazylia

Przygotowanie: przygotuj garść świeżych liści bazylii, 2 obrane i podzielone na części pomarańcze, 2 owoce kiwi pokrojone na kawałki, 2 duże marchewki pokrojone na kawałki. Pokrojone na kawałki owoce owiń bazylią i wkładaj na zmianę z marchewką do wyciskarki. Wymieszaj i wypij bezpośrednio po przyrządzeniu.

Składniki odżywcze: Witaminy – B1, B3, B5, C, E, K, beta – karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, miedź, żelazo, magnez, mangan, potas, bioflawonoidy, inteina.

Ten bardzo odżywczy sok odbuduje odporność nawet po długiej chorobie. Pomarańcze oprócz wysokiej zawartości witaminy C mają w sobie ponad 170 fitochemikaliów i 60 flawonoidów, które wspólnie wielokierunkowo wzmocnią twoja odporność. Kiwi i marchew to bogate w beta-karoten  owoce chroniące komórki przed uszkodzeniem DNA. Na dodatek zawarty w marchwi  falkarinol – naturalny składnik zatrzyma szkodliwe procesy nowotworowe, a bogate w bazylii substancje przeciwbakteryjne zniwelują niekorzystne działanie bakterii nawet tych odpornych na antybiotykoterapię.

 

SMACZNEGO!!!

 

 

5. Mandarynka, mango, papaja, granat

Przygotowanie: obierz ze skórki i podziel na części 3 mandarynki, przygotuj także po jednym papai i mango - obrane, wydrylowane i pokrojone na części oraz granat przecięty na połówki – aby wydobyć pestki najlepiej skórkę obstukać drewniana łyżką. Wyciskaj na zmianę pokrojone owoce do świeżo wyciśniętego soku dodaj wydobyte ze skórek pestki granatu  – zamieszaj i wypij bezpośrednio po przygotowaniu.

Składniki odżywcze:Witaminy –B3, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, sód

To bardzo egzotyczny sok, który znacząco wzmocni Twoją i Twoich bliskich odporność. Witamina C z mandarynek oraz beta-karoten i witamina E z owoców mango i papai wzmocnią znacząco w walce z chorobami, beta-karoten i inne antyoksydanty chronią przed wolnymi rodnikami. Owoce granatu natomiast słusznie od wieków ceni się za właściwości przeciwzapalne, a obecne także w nich naturalne estrogeny wykazują dodatkowo działanie przeciwnowotworowe.

 

SMACZNEGO!!!

 

4. Sok  z marchwi, kalafiora i kurkumy

Przygotowanie:potrzebujemy do soku - 4 obrane marchewki pokrojone w kawałki, pół główki małego kalafiora podzielonego na cząstki, pół łyżeczki kurkumy w proszku. Wkładaj do wyciskarki warzywa na zmianę, po wyciśnięciu zamieszaj, posyp kurkumą i wypij.

Składniki odżywcze:Witaminy - B1, B2, B3, B5, B6, C, K, beta karoten, kwas foliowy, bor, wapń, chrom, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, indole, tryptofan, kurkumia

Ta propozycja to pikantny sok na wiele dolegliwości. Marchewki zawierają mnóstwo antyoksydantów wzmacniających odporność, kalafior natomiast to obfituje w substancje chroniące komórki przed zniszczeniem, kurkumina natomiast to substancja lecząca wiele dolegliwości - bóle zębów, bóle w klatce piersiowej, kolki, przyspiesza też leczenie siniaków. Działa też przeciwzapalnie, chroni przed toksynami i wolnymi rodnikami.

SMACZNEGO !!!

 

3 Sok z papryki, cebuli, czosnku i pietruszki

Przygotowanie: przygotuj garść natki pietruszki, 2 papryki oczyszczone i pozbawione gniazd nasiennych, 2 cebule obrane i pokrojone w ćwiartki, 2 obrane ząbki czosnku. Owiń kawałki warzyw w natkę pietruszki i wyciskaj, świeżo wyciśnięty sok zamieszaj i wypij.

Składniki odżywcze: Witaminy B1, B2, B3, B6, C, D, E, beta karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, siarka, cynk, allicyna, bioflawonoidy, tryptofan

Jak widzicie ten sok to prawdziwe warzywne lekarstwo, które zawiera mnóstwo antyoksydantów i składników o działaniu przeciwbakteryjnym. Papryka zawiera 5 razy więcej wit. C niż np pomarańcze, a cebula daje nam miedzy innymi flawonoid o nazwie kwercetyna - silnie działający przeciw wirusowo, przeciwbakteryjnie. Substancje zawarte w czosnku łącząc się ze składnikami innych roślin jeszcze bardziej wzmacniają działanie ochronne i wzmacniające system odpornościowy.

SMACZNEGO!!!

 

1 Sok z jabłka, żurawiny i śliwki

Przygotowanie: 4 pokrojone w ćwiartki jabłka, 4 wydrylowane śliwki, 40 owoców żurawiny
wkładaj owoce na zmianę, po wyciśnięciu zamieszaj i wypij J

Składniki odżywcze: witaminy B2, C, K, beta karoten, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, bioflawonoidy, kwas jabłkowy, pektyna

Pyszna dawka świetnie połączonych substancji chroniących komórki flawonoidów zmniejszających stres oksydacyjny. Dodatkowo żurawina i śliwki to owoce dostarczające witaminy i pierwiastki śladowe jak mangan czy wit. C niezbędne do efektywnego działania systemu odpornościowego

SMACZNEGO !!!

 

2. Sok z selera naciowego, marchewki i cytryny

Przygotowanie: 6 łodyg selera naciowego pokrojonego w kawałki, 2 duże marchewki z odciętymi końcówkami  pokrojone w kawałki, 2 cytryny obrane ze skórki i podzielone w ćwiartki
Wkładaj składniki na zmianę, po wyciśnięciu wymieszaj i wypij od razu J

Składniki odżywcze: Witaminy B1, B2, B6, C, K, beta karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, bioflawonoidy, limonina

Tak zwana „ostra trójka”, która efektywnie zwalcza infekcje. Zawarte w selerze kumaryny to substancje chroniące komórki o raz stymulujące do działania biła krwinki. Dodatkowo działające alkalizująco i antyseptycznie marchewka i cytryna wspierają obronę gardła przed wirusami.

 

SMACZNEGO!!!

Newsletter

Strona główna

Zapraszamy na badania:

  • Mikroskopowe badanie krwi
  • Diagnostyka biorezeonansowa

Badania prowadzone przez Dr Janusza Nowaka. Dr J. Nowak ma wieloletnie doświadczenie i przyjmuje w ośrodkach na terenie całej Polski

Więcej informacji na stronie ośrodku terapii VERA

 

Zapraszamy do nowo otwartego gabinetu dietetycznegoprowadzonego przez dietetyków z wieloletnim doświadczeniem.

Gabinet specjalizuje się w prowadzeniu diet odchudzających i dietach w różnych schorzeniach.

Copyright

Copyright © 2012

Oprogramowanie sklepu internetowego SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie