Równowaga Flory Bakteryjnej

FLORA BAKTERYJNA A MÓZG

Poniżej bardzo ważny i ciekawy artykuł dotyczący flory bakteryjnej i jej równowagi w organizmie. Równowaga ta jest kluczowa dla poprawnego funkcjonowania niemal wszystkich organów człowieka. Czy zdawaliście sobie sprawę, że zaburzenia flory bakteryjnej mogą mieć konsekwencje w prawidłowym funkcjonowaniu np mózgu?
Nowe badania kliniczne dowodzą, że jest ona bardzo ważna także dla funkcjonowania całego układu nerwowego w tym naszego mózgu.

Miliardy bakterii żyjących w naszym układzie pokarmowym codziennie wytwarzają setki substancji chemicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i także mózgu. Żeby nie zanudzać trudnymi pojęciami wymienię tylko kilka, które są bardziej znane - serotonina, dopamina i kwas GABA to substancje niezbędne do właściwego przetwarzania impulsów nerwowych w mózgu. Bakterie w naszym układzie pokarmowym wytwarzają te i wiele innych substancji, których niedobór wpływa na rozwój wielu dysfunkcji a nawet stanów chorobowych np. stanów lękowych, upośledzenia pamięci i stanów emocjonalnych, a nawet mogą prowadzić do stanów autystycznych. Większość obserwacji i doświadczeń jest prowadzona z wykorzystaniem zwierząt jednak coraz więcej jest badań bezpośrednio odnoszących się do organizmu ludzkiego.

U ludzi właśnie udowodniono, że liczne gatunki przyjaznych bakterii mogą okazać się pomocne w leczeniu takich chorób psychicznych jak depresja, autyzm i stany lekowe.

Wiele badań ma wspólną konkluzję - leczenie czy suplementacja "koktajlami" bakterii a nie pojedynczym szczepem ma większe efekty i przynosi wyraźne korzyści. Dlatego jeszcze raz przypominamy Wam żeby dbać o swój układ pokarmowy i wspierać go każdego dnia odpowiednią dietą - a jeśli nie jesteśmy w stanie tego zagwarantować dietą to włączmy suplementacją odpowiednimi produktami takimi jak np Vita Biosa

 

 

JAK WAŻNA JEST RÓWNOWAGA FLORY BAKTERYJNEJ W JELITACH!

Na łamach naszego bloga sporo miejsca poświęciliśmy na artykuły dotyczące odporności i układu immunologicznego – ważnyorgan odpowiedzialny za produkcję przeciwciał i system koordynacji działań zmierzających do unieszkodliwienia różnych patogenów i zapobiegania namnażania się ich w naszym ciele - to układ pokarmowyW naszym układzie pokarmowym żyją miliony mikroorganizmów, głownie bakterii, a także grzybów, które koegzystują ze sobą. Nie wszystkie jednak są dobre dla naszego organizmu - część z nich to patogeny, które powodują choroby i różne dolegliwości.

Dziś chciałbym, żebyście przeczytali uważnie ten artykuł, bo możecie w nim znaleźć odpowiedź na wiele pytań związanych z dolegliwościami waszego ciała.

image

W jelitach żyje ok. 20 typów bakterii, 400-500 gatunków, a ich łączna liczba sięga nawet 100 bilionów. Łącznie ważą nawet do 2 kg i biorą czynny udział w procesie trawienia ale nie tylko….

Dysbioza (dysbakterioza) to brak harmonii (zaburzenia równowagi, proporcji) w środowisku bakterii zasiedlających nasz układ pokarmowy. Dysbioza to nadmiar patogennych (złych) bakterii i innych niepożądanych mikroorganizmów nad tą właściwą „dobrą, zdrową” mikroflorą jelitową. Taki szkodliwy stan zmienia aktywność metaboliczną jelit, „złe” bakterie uwalniają toksyczne substancje, które mogą powodować wiele schorzeń i dolegliwości.

Typowe objawy kojarzone z dysbakteriozą to:

- ból brzucha, żołądka

- biegunka

- zaparcia

- wzdęcia, gazy

- nieprzyjemny zapach

- zmęczenie

Często pogorszenie samopoczucia następuje w ciągu dnia, szczególnie po spożyciu posiłku. Oznacza to dysbakteriozę i niewłaściwie dobrane składniki posiłku.

Przyjazne bakterie to m.in:

Chorobotwórcze bakterie to m.in:

L. acidophilus

Shighella

L. bulgaricus

Klebsiella

L.casei

Clostridum

Bifidobacterium

Helicobacter Pylori

Lactobacillus

Salmonella

paciorkowce

Jak pomagają nam „dobre” bakterie?

1.  Likwidują patogeny – dobre bakterie, gdy jest ich wystarczająca ilość trzymają pod kontrolą „złe” bakterie Salmonella, Escherichia coli i Helicobacter Pylori (wywołujące wrzody żołądka) i nie pozwalają się im rozwijać. Kontrolują także populacje drożdżaków

2.  Tworzą środowisko kwaśne – bakterie gatunku lactobacillus żywią się węglowodanami tworząc kwas mlekowy. Kwas mlekowy obniża PH do 4PH co hamuje rozwój większości drobnoustrojów

3.  Tworzą substancje - naturalne antybiotyki – bakterie szczególnie L. acidophilus potrafią tworzyć substancje działające jak antybiotyki: laktocytyną, laktobacylinę, laktobrewinę i acydolinę. Substancje te są w stanie zapobiegać rozwojowi bakterii patogennych np. Salmonelli i E. Coli. Bifidobakterie produkują bakteriocyny – białka będące antagonistyczne to bakterii listeria i enterokoków

4.  Produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – bifidobakterie w okrężnicy tworzą kwas octowy, który niszczy drożdże i złe bakterie

5.  Pokrywają powierzchnię jelit chroniąc przed patogenami– odpowiednie ilości bakterii pokrywają wewnątrz warstwę jelita chroniąc przed atakiem patogenów i pasożytów

6.  Pobudzają odporność – flora bakteryjna pobudza układ odpornościowy. Bakterie typu lactobacilus i bifidobakterie pobudzają komórki wyściółki jelitowej do zwalczania toksyn, drobnoustrojów oraz alergenów. Wpływa na to: 

Pobudzanie przeciwciał immunoglobuliny A – przeciwciało przywierające do patogenów i uniemożliwiające im przyleganie do ścian jelita ( wydalanie) 

Pobudzanie tkanki limfatycznej w przewodzie pokarmowym ( tkanka limfatyczna występująca w układzie pokarmowym stanowi 60% całego układu odpornościowego) 

Zapobieganie zapaleniom – dzięki działaniu przeciwzapalnemu niektóre bakterie mogą łagodzić nieswoiste zapalenie jelita 

7.  Przyczyniają się do poprawy trawienia – poprawiają perystaltykę (zapobiegają zaparciom), regulują prace jelit. Bakterie kwasu mlekowego pomagają trawić laktozę, pomagają trawić białka i neutralizują kwasy żółciowe. Pomagają w regulacji poziomu estrogenów.

8.  Zapewnienie energii – bakteroidy w okrężnicy produkują krótko-łańcuchowe kwasy tłuszczowe – maślan, propionat, octan, walerianian, które wchłaniają się do krwi. Octan i propionat zapewniają energie mózgu, mięśniom i sercu.

9.  Chronią przed chorobami serca i rakiem – Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (fermentacja błonnika) regulują poziom cholesterolu i tłuszczu. Maślan ma działanie przeciwnowotworowe, gdyż je uśmierca a pobudza wzrost prawidłowych komórek. Przyjazne bakterie mogą zatrzymać rozwój bakterii produkujące azotany. Azotany są odpowiedzialne za powstawania nowotworów jelita

10.  Usuwają toksyny – rozkładają i eliminują z organizmu toksyny np. rtęć, pestycydy

11.  Wytwarzają witaminy– dzięki procesom przemiany materii bakterie kwasu mlekowego produkują witaminy B1,2,3,5,6,12, kwas foliowy, biotynę i witaminę K. Bakterie te pobudzają także wchłanianie żelaza, magnezu i miedzi.


Skutki dysbiozy:

1.  Obniżenie odporności

2.  Zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów
3.  Zwiększone ryzyko występowania chorób serca
4.  Chroniczne zmęczenie
5.  Powstawanie nieswoistego zapalenia jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego)
6.  Zwiększenie namnażania się patogenów

a.  Bakterii (Salmonella, Klebsiella, Shigella - czerwonka, campylobacter z czerwonego mięsa)

b.  Drożdży (niszczą obronne właściwości układu pokarmowego przed infekcjami)

c.  Pasożytów – w jelitach występują jednokomórkowe robaki (nicienie, tasiemce, pełzak czerwonki)

d.  Alergenów

image

 

Dziś kolejna porcja informacji dotyczących zaburzeń w naszej florze bakteryjnej. Jak ważna jest równowaga flory bakteryjnej i jakie są skutki zaburzeń wynikających z dysbiozy już wiecie - powyżej dokładne dane omawiające ten problem. Poniżej znajdziecie sporą garść informacji jak przeciwdziałać dysbiozie i co robić aby wspierać nasz układ pokarmowy - ważne organy w systemie odpornościowym naszego organizmu.

 

Jakie są przyczyny dysbiozy?:

1.  Leki

a.  Sterydy

b.  Leki antykoncepcyjne

c.  Antybiotyki

d.  Antybiotyki stosowane podczas chowu bydła

2.  Stres – zwiększa się poziom kortyzolu a zmniejsza się poziom kwasu mlekowego, zmienia aktywność flory bakteryjnej

3.  Wiek – osoby powyżej 55 r.ż. maja niższy poziom bifidobakterii

Jakie produkty pobudzają produkcję flory bakteryjnej?

1.  Błonnik –zapewnia regularne wypróżnienia i usuwa z organizmu cholesterol, toksyny, substancje rakotwórcze. Błonnik zapewnia także pokarm przyjaznym bakteriom.

2.  Orzechy i nasiona

3.  Produkty fermentowane: jogurt, kefir, twaróg, tofu, kapusta kiszona

4.  Warzywa krzyżowe np. kalafior, brokuły, brukselka, kapusta, fasola, soczewica – zawierają związki glukozynolany, które ulegają fermentacji (paliwo dla bakterii). Warzywa te zawierają także sulforafan, który blokuje namnażanie się Helicobacter pylori

5.  Tłuszcz np.olej z ryb,olej lniany

6.  Ryby,zwłaszcza oleiste

7.  Substancje przeciwgrzybicze np.czosnek, oliwa z oliwek, biotyna,sok z aloesu,olejek z oregano,olejek z oregano, ekstrakt z grapefruita

8.  Probiotyki (żywe bakterie) iprebiotyki(substancje, suplementy sprzyjające namnażaniu się pożytecznych bakterii) – chronią przed wytwarzaniem toksyn w jelitach, zapobiegają zapaleniu jelit, powstawania raka jelit, zapobiegają alergiom, mają działanie przeciwzapalne, zwiększają wchłanianie minerałów w jelicie, podnoszą odporność organizmu (szczególnie u dzieci i osób starszych)

Unikaj:

cukru we wszystkich postaciach ( nawet słodkie owoce). Cukier, węglowodany – są pokarmem dla patogennych drożdży, które uwielbiają słodkie pożywienie. Cukier ułatwia patogennym drożdżakom candida

pokarmów nierafinowanych (biały ryz, makaron, pieczywo)

przekąsek(chipsy, ciastka)

PODSUMOWANIE, SKRÓT

W naszym układzie pokarmowym  żyją miliony mikroorganizmów, głownie bakterii, a także grzybów, które koegzystują ze sobą. Nie wszystkie jednak są dobre dla naszego organizmu - część z nich to patogeny, które powodują choroby i różne dolegliwości.

Wiele dolegliwości wynika z zaburzenia równowagi bakterii zasiedlających nasz układ pokarmowy - nadmiaru patogennych (złych) bakterii i innych niepożądanych mikroorganizmów nad tą właściwą „dobrą, zdrową” mikroflorą jelitową. Typowe objawy kojarzone z dysbakteriozą to ból brzucha, żołądka, biegunka, zaparcia, wzdęcia lub gazy, nieprzyjemny zapach, zmęczenie.

„Dobre bakterie, gdy jest ich wystarczająca ilość pełnią wiele pożytecznych funkcji:

- Likwidują patogeny – trzymają pod kontrolą „złe” bakterie i nie pozwalają się im rozwijać - - - Tworzą środowisko kwaśne co hamuje rozwój większości niepożądanych drobnoustrojów

- Tworzą substancje- naturalne antybiotyki

- Pokrywają powierzchnię jelit chroniąc przed patogenami

- Pobudzają odporność

- Przyczyniają się do poprawy trawienia – poprawiają perystaltykę (zapobiegają zaparciom), - - Usuwają toksyny – rozkładają i eliminują z organizmu toksyny np. rtęć, pestycydy

- Wytwarzają witaminy B1,B2,B3,B5,B6,B12, kwas foliowy, biotynę i witaminę K.

- Pobudzają także wchłanianie żelaza, magnezu i miedzi

W naszym pożywieniu jest wiele składników, które poprawiają harmonię flory bakteryjnej w jelitach >>> czytaj więcej. Jednak wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że w dzisiejszych czasach trudno jest zadbać o dietę, która zapewni nam wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Coraz częściej sięgamy po przetworzone produkty ubogie w składniki potrzebne dla zdrowia. Polecamy Vita Biosa(suplement diety), w skład którego wchodzi ekstrakt z 19 gatunków roślin takich, a także żywe kultury 7 bakterii probiotycznych. http://andromeda.sky-shop.pl/category/?q=vita%20biosa#top

„DOBRE BAKTERIE", GDY JEST ICH WYSTARCZAJĄCA ILOŚĆ - PEŁNIĄ WIELE POŻYTECZNYCH FUNKCJI:

- Likwidują patogeny –  trzymają pod kontrolą „złe” bakterie i nie pozwalają się im rozwijać. Tworzą środowisko kwaśne co hamuje rozwój większości niepożądanych drobnoustrojów

- Tworzą substancje - naturalne antybiotyki

- Pokrywają powierzchnię jelit chroniąc przed patogenami

- Pobudzają odporność

- Przyczyniają się do poprawy trawienia – poprawiają perystaltykę (zapobiegają zaparciom)

- Usuwają toksyny – rozkładają i eliminują z organizmu toksyny np. rtęć, pestycydy

- Wytwarzają witaminy B1,B2,B3,B5,B6,B12, kwas foliowy, biotynę i witaminę K

- Pobudzają także wchłanianie żelaza, magnezu i miedzi

W naszym pożywieniu jest wiele składników, które poprawiają harmonię flory bakteryjnej w jelitach. Jednak wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że w dzisiejszych czasach trudno jest zadbać o dietę, która zapewni nam wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Coraz częściej sięgamy po przetworzone produkty ubogie w składniki potrzebne dla zdrowia. Polecamy Vita Biosa (suplement diety), w skład którego wchodzi ekstrakt z 19 gatunków roślin takich, a także żywe kultury 7 bakterii probiotycznych.
http://andromeda.sky-shop.pl/category/?q=vita+biosa#top

 

Źródło: Książka „Nie powinnam tego jeść” Maria Cross

 

 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

UWAGA NA ZAKARZENIA GRZYBAMI !!!

image

W układzie pokarmowym co trzeciego człowieka żyje drożdżak Candida albicans. Jest on zazwyczaj niegroźny. Gdy jednak naturalna flora bakteryjna ulega wyjałowieniu, np. pod wpływem antybiotykoterapii lub złej diety, to ten niegroźny drożdżak może się nadmiernie namnożyć oraz wywołać szereg przykrych dolegliwości.
Warto więc sięgnąć po naturalne produkty, które wspierają własną odporność organizmu przeciw drożdżakom np Candida.
Jest wiele naturalnych sprzymieżeńców naszego organizmu np olejek z oregano, zioła min Pau Darco, suplement diety np Candi STOP(ten zawiera wyciąg z nasion grapefruita i czosnek, które zmniejszają rozwój drożdzaków) lub Vita Biosa (suplement skaładający się z kilkunastu wspierających układ pokarmowy roślin i z 7 szczepów baktrii probiotwórczych. Znajdujące się w preparacie szczepy bakterii probiotycznych wzbogacają naturalną florę fizjologiczną, a dzięki temu przeciwdziałają rozrostowi innych patogennych mikroorganizmów.

Podstawową jednak sprawą jest minimalizacja a wręcz całkowite odstawienie w naszej diecie cukrów prostych i słodyczy. To one są najlepszą pożywką dla wszelkiego rodzaju drobnoustrojów w tym grzybów, które w bardzo szybki sposób rozmnażają się  i kolonizują coraz większe partie naszego organizmu przynosząc bardzo wiele dolegliwości. Oprócz zaburzeń z układu pokarmowego może to być alergia uczulenia stany zapalne układu pokarmowego i wiele innych.

Zachęcamy do przejścia na zdrową dietę (w naszym blogu już bardzo dużo o tym pisaliśmy lub skorzystania z naturalnych suplementów dostępnych w naszym sklepie.

 

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Newsletter

Strona główna

Zapraszamy na badania:

  • Mikroskopowe badanie krwi
  • Diagnostyka biorezeonansowa

Badania prowadzone przez Dr Janusza Nowaka. Dr J. Nowak ma wieloletnie doświadczenie i przyjmuje w ośrodkach na terenie całej Polski

Więcej informacji na stronie ośrodku terapii VERA

 

Zapraszamy do nowo otwartego gabinetu dietetycznegoprowadzonego przez dietetyków z wieloletnim doświadczeniem.

Gabinet specjalizuje się w prowadzeniu diet odchudzających i dietach w różnych schorzeniach.

Copyright

Copyright © 2012

Oprogramowanie sklepu internetowego SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie