• Pyłek Pszczeli

Pyłek pszczeli

 

flower-pollen-PK68WXEandromeda-sklep(2).jpg

 

Właściwości pyłku pszczelego są od lat doceniane przez medycynę naturalną. Posiada on przede wszystkim dużą zawartość białka. Badania naukowe potwierdziły, że zawiera również aminokwasy (w tym argininę wskazaną przy problemach z nadciśnieniem, krążeniem, miażdżycą, a także w zaburzeniach erekcji u mężczyzn). Jest bogatym źródłem flawonoidów, węglowodanów i witamin, zwłaszcza tych z grupy B. Poza minerałami i licznymi pierwiastkami śladowymi zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy i koenzymy. Dlatego też wspiera rozwój komórek i funkcjonowanie tkanek, przez co wzmacnia układ immunologiczny. 

Pyłek wspomaga też działanie układu krwiotwórczego i wątroby. Jest zalecany wspierająco przy problemach z miażdżycą, chorobie wieńcowej i przy przeroście gruczołu krokowego, czyli prostaty. Zawarte w nim witaminy mają moc wspomagania prawidłowej pracy układu nerwowego, zwłaszcza przy wahaniach nastroju i stanach depresyjnych.

Pyłek pszczeli można stosować również miejscowo na rany, zwłaszcza po oparzeniach. Badania naukowe potwierdziły skuteczność maści pyłkowej i pyłkowo-propolisowej dla ran, które powstały na skutek działania wysokich temperatur.

Warto wiedzieć, że wykazuje on też działanie adaptogenne, co oznacza, że jego zażywanie podnosi odporność fizyczną, psychiczną i ogólną odporność.

Pyłek pszczeli – jak stosować?

Jest wiele przepisów na to, jak stosować pyłek pszczeli. Ważne jest, aby pamiętać, że w formie wysuszonej jego przyswajalność jest bardzo duża i może sięgać aż 100%, jeśli zostanie wcześniej odpowiednio przygotowany. Aby organizm mógł czerpać ze wszystkich cennych substancji, które są w nim zawarte, należy go wcześniej drobno zmielić lub namoczyć na kilka godzin przed spożyciem.

Można przygotować zdrową miksturę do picia: z wcześniej zakupionego granulatu, do  której potrzebne będą 1/3 szklanki schłodzonej wody i 2 lub 3 łyżeczki pyłku. Wymieszane składniki należy odstawić na kilka godzin i dopiero po tym czasie napój jest gotowy do picia. Ponieważ granulat nie jest słodki, miksturę można przed spożyciem dosłodzić – najlepiej miodem, który dodatkowo uaktywni działanie cennych składników pyłku. Dobrze też dodać do niego cieplejszej wody  z tym, że nie może być zbyt ciepła, ponieważ jak wszelkie produkty pszczele pyłek nie lubi wysokiej temperatury, która zabija jego wartości zdrowotne. Najlepiej spożywać napój rano na czczo i wieczorem przed położeniem się do łóżka. Całą kurację dobrze jest prowadzić przez około miesiąca do dwóch miesięcy (w zależności od efektu, który jest planowany) i powtarzać ją dwa razy do roku, zwłaszcza w okresach obniżonej odporności. Innym sposobem jest zmieszanie łyżeczki zmielonego pyłku z łyżeczką miodu .

Zachęcam do korzystania z naturalnych produktów ,które mają szerokie działanie na cały organizm ,poprawiają odporność,są antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz wzmacniające .

Naturalny pyłek pszczeli z firmy Miody Bieszczadzkie do kupienia TU