Wspaniałe przyjaciółki pszczółki dbają o nasze zdrowie. Miód, propolis, mleczko pszczele, pierzga, pyłek kwiatowy... Miody to nie jedyne skarby wytwarzane przez pracowite pszczoły. Z ula pochodzi mleczko pszczele uważane za panaceum na wiele dolegliwości, a także pyłek kwiatowy, czyli pszczeli chleb. Ten modny produkt bogaty jest w białko, witaminy, sole mineralne i mikroelementy. Pobierany z ula wosk znajduje zastosowanie w ponad 40 gałęziach przemysłu (od kosmetyki, farmaceutyki po wyrób farb). Niesamowitym produktem z ula jest od wielu lat propolis, bogaty biologicznie pszczeli kit o silnym działaniu antybakteryjnym i regenerującym.

Miód i jego antybakteryjne właściwości

Ojciec medycyny Hipokrates 111 lat życia zawdzięcza spożywaniu dużych ilości miodu. Ponoć dzięki słabości do tego napoju sędziwego wieku dożył także Pitagoras. Co prawda współczesne badania nie potwierdziły wpływu miodu na długowieczność, ale jeszcze nie wszystkie substancje pochodzące z ula zostały do końca rozszyfrowane i zbadane.

Duże znaczenie w miodzie mają enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze znana jako woda utleniona. Aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym.

Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.

Miód dobry na serce

Uwaga, sercowcy! Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.

Jakie są rodzaje miodu?

  1. Miód wielokwiatowy - kolor jasnokremowy do żółtobrązowego,  w zapachu przypomina pszczeli wosk
  2. Miód lipowy - kolor jasnożółty lub złotożółty, silny zapach kwiatu lipy, smak ostry z nutką goryczy
  3. Miód spadziowy - kolor brunatnozielony, zapach lekko korzenny, w smaku lekko cierpki, ale nadal łagodny
  4. Miód wrzosowy - kolor od jasno- do ciemnobrązowego lub czerwonobrunatnego, łagodny w smaku, charakterystyczna konsystencja ciągnącej się galaretki
  5. Miód gryczany - kolor ciemnoherbaciany lub brunatny, zapach kwiatu gryki, smak ostry, zdecydowany
  6. Miód akacjowy - kolor kremowy, jasny do słomkowożółtego, lekki zapach kwiatu akacji, smak delikatnie mdły
  7. Miód rzepakowy -  kolor kremowy, białawy do żółtego, mocny zapach rzepaku, smak łagodny

Miód Manuka - właściwości i zastosowanie

Wykorzystuje się jako dodatkowe wsparcie przy leczeniu wielu chorób. Idealnie nadają się do leczenia chorób przewodu pokarmowego. Liczne badania potwierdzają skuteczność miodów manuka przy takich chorobach jak:

  • wrzody żołądka,
  • nadkwasota,
  • zaburzenia trawienia,
  • zespół jelita wrażliwego

Sprawdza się również w przypadku zakażenia dróg moczowych oraz jest niezastąpiony przy trudno gojących się ranach, odleżynach, egzemie i dolegliwościach takich jak trądzik. Często podawany jest profilaktycznie w okresie zimowym, bowiem chroni przed grypą i przeziębieniem. W takim wypadku najlepiej sprawdza się miód o niższym stężeniu MGO. Czyli MGO 100+, bądź MGO 250+.

Miód Manuka MGO 250+ (250g)

Jeżeli jesteśmy już chorzy wówczas zaleca się korzystanie z MGO 400+, bądź MGO 550+. W tym przypadku poza wsparciem leczenia łagodzi on objawy tych chorób i zwalcza ból gardła. Wiele niezależnych badań potwierdziło wyjątkowe właściwości i skuteczność miodów manuka. Antybakteryjne działanie hamuje rozwój bakterii takich jak:

Potwierdzone działanie antybakteryjne miodu:

  • Gronkowiec
  • Helicobacter pylori
  • Paciorkowiec
  • Pałeczki jelitowe
  • Pałeczki okrężnicy

Miody manuka można polecić zarówno w przypadku leczenia jak i profilaktycznie. Korzystnie wpływają na zdrowie i odporność organizmu,oraz idealnie wspomagają leczenie chorób.