Skład chemiczny mleczka pszczelego jest bardzo bogaty, gdyż zawiera ono wodę, białka, cukry, lipidy, kwasy organiczne, hormony, sole mineralne i wiele witamin. Zawartość witamin jest znacznie większa niż w miodzie czy w pyłku pszczelim. Białko mleczka pszczelego składa się głównie z albumin i globulin. Stwierdzono w nim również ponad 12 mikro- i makroelementów, m.in. miedź, magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, siarkę, mangan, nikiel, kobalt, krzem, chlor, arsen. Zawiera ono mnóstwo witamin niezbędnych w zdrowej diecie, np. witaminy z grupy B, a także witaminy C, A, D, E. Ponadto posiada właściwości  bakteriobójcze.

Mleczko pszczele - właściwości

Jedną z najważniejszych właściwości mleczka pszczelego jest wspomaganie przemiany materii i odnowy tkanek. Produkt ten zwiększa przemianę białkową, podwyższa liczbowo erytrocyty i poziom hemoglobiny. Mleczko pszczele zwiększa energię, płodność, apetyt i siłę. Regeneruje organizm po przebytych chorobach, operacjach, jest przydatne w anoreksji, ponieważ przywraca łaknienie. Sprawdza się też w osteoporozie, chorobach układu oddechowego, krtani, gardła, skóry, przewodu pokarmowego, układu moczowego.

Zarówno szczególne właściwości miodu jak i mleczka pszczelego wpływają na samopoczucie, koncentrację oraz przywracają równowagę psychiczną. Z tego względu można stosować produkty pszczele w stanach wyczerpania nerwowego i bezsenności. Mleczko pszczele podwyższa odporność organizmu na zakażenia. Stosowane drogą doustną, wykazuje wsparcie w problemach z sercem, miażdżyca tętnic wieńcowych oraz w okresie rehabilitacji po zawale mięśnia sercowego.

Zastosowanie u dzieci

Właściwości mleczka pszczelego umożliwiają podawanie je dzieciom zarówno przy niedożywieniu, jak i w zaburzeniach odżywiania oraz trawienia u dzieci starszych. Mleczko pszczele w krótkim czasie powoduje wzrost łaknienia mleka, przyrost masy ciała i unormowanie czynności trawiennych. Zalecana porcja mleczka pszczelego wynosi od 50 mg do 300 mg dla dorosłego człowieka, zaś dla dzieci połowę tej dawki. Należy ją stosować rano 30 minut lub godzinę przed śniadaniem albo 2–3 godziny po kolacji. Kuracja powinna trwać od 3-4 tygodni do 2 miesięcy. Zaleca się przeprowadzenie dwóch kuracji profilaktycznych w ciągu roku.

Mleczko pszczele jest doskonałym produktem w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości organizmu. W medycynie ludowej ta substancja jest znana od dawna. Obecnie badania naukowe dowodzą, że produkt ma działanie wielokierunkowe i może być alternatywą dla leczenia przy użyciu leków syntetycznych.