• Pierzga Pszczela

Pierzga Pszczela

5d2dd0e13bc1b_p-pierzga-andromeda-sklep(1).jpg

Pierzga to najmniej znany, ale bardzo cenny produkt pszczeli. Powstaje w wyniku fermentacji mieszaniny pyłków pochodzących z różnych roślin. Składa się z miodu, pyłku i śliny pszczół. Zabezpieczana jest woskiem.

Pierzga zawiera witaminy: C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D, a także mikro i makroelementy, m.in. magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód.

Dzięki bogatej zawartości selenu, pierzga wspomaga detoksykację organizmu. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy.

Pierzga jest cennym produktem wzmacniającym wątrobę, układ nerwowy oraz jelita i żołądek. Działanie pierzgi zostało także doceniane jeśli chodzi o jej wpływ na mięśnie, oczy i pracę mózgu.

Główne zastosowanie pierzgi dotyczy dolegliwości trawiennych. Pierzga jest pomocna w zwalczaniu problemów z woreczkiem żółciowym, jelitami oraz żołądkiem. Dietetycy zachwalą także dobroczynne działanie pierzgi na wątrobę, w tym na ostre i przewlekłe zapaleniu wątroby. Pierzga świetnie sprawdza się również jako naturalny środek wzmacniający odporność i przedłużający młodość.

Jak stosować pierzgę:

W celu ochrony żołądka zaleca się 30-45 minut po posiłku spożywać porcję pierzgi wielkości to 10-20 gramów.

Przy poważnych chorobach wątroby dzienna porcja to 30 gramów. Porcje należy rozłożyć na 3 razy i spożywać półtorej godziny po jedzeniu.

Dla wzmocnienia organizmu wystarczy pół łyżeczki. Gryziemy do tego czasu, aż pozostanie tylko wosk, który również możemy zjeść.

Pierzga posiada cenne właściwości dla naszej skóry. Dzięki zawartości kwasu L-mlekowego pierzga wzmaga regenerację skóry i pobudza produkcję kolagenu. Pierzga poprawia także jędrność skóry i pomaga ją skutecznie nawilżyć.

Pierzga świetnie sprawdza się także jako składnik domowych maseczek. Można nią zastąpić miód, ponieważ pierzga także posiada właściwości antybakteryjne i zapobiega powstawaniu niedoskonałości.

Pierzga: przeciwskazania:

Pierzga nie może być spożywana przez osoby uczulone na produkty pszczele.

Przez wszystkie osoby musi być spożywana z umiarem

Osoby z dolegliwościami powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem

Pierzga: gdzie można ją kupić?  TU:

Pierzga jest produktem trudno dostępnym.Zakupć ją można u pszczelarzy lub w sklepie ze zdrową żywnością.