• Produkty detoksykujące

 

images-mlody-Jeczmien-3(1).jpg images-mlody-Jeczmien-2(1).jpg

 Produkty detoksykujące (Zielona super żywność)

Młody Jęczmień.

 Po młody zielony jęczmień sięga coraz więcej osób, szczególnie tych, które chcą schudnąć. Do jego stosowania przyznają się celebryci, którym szczególnie zależy na zachowaniu zdrowia, kondycji i perfekcyjnego wyglądu.

Zielony jęczmień jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zakupić go można w postaci proszku otrzymanego z kilkudniowej zielonej trawy jęczmienia. Młode źdźbła zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, E i K, beta-karoten, kwas foliowy oraz minerały: mangan, magnez, potas, chrom, żelazo, wapń, fosfor, cynk, krzem, sód oraz bor. Wszystkie te składniki można spożyć w bardzo wygodnej formie: pastylek lub proszku, który rozpuszczamy w wodzie.

Zawarte w zielonym jęczmieniu składniki pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Chlorofil obecny w preparacie wykazuje również działanie przeciwzapalne oraz wspomaga leczenie niedokrwistości. Witamina C, E i beta-karoten sprawiają, że młody jęczmień posiada właściwości przeciwutleniające i działa więc przeciwzapalnie. Magnez zawarty w jęczmieniu ma wpływ na działanie układu nerwowego i pomaga przy stanach przedłużającego się stresu. Ten związek pomocny jest również przy bólach i zawrotach głowy. Natomiast potas wspólnie z magnezem regulują pracę serca. Żelazo transportuje tlen do krwi, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i zapobiega anemii. Kwas foliowy zawarty w zielonym jęczmieniu jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ ma wpływ na układ nerwowy płodu. Witamina K odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Natomiast błonnik korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.

 

Spirulina

Alga spirulina jest bogatym źródłem witamin np. B12, B3 , kwas foliowy i składników mineralnych: potasu, wapnia, selenu, cynku, manganu, chromu. Spora zawartość żelaza sprawia, że spirulinę powinny zażywać osoby, które nie jedzą mięsa, ponieważ chroni ona przed rozwojem anemii. Ponadto algi spirulina zawierają liczne barwniki, w tym chlorofile, ksantofile.

Wg badań spirulina zawiera trzy razy więcej wapnia niż mleko, dwadzieścia trzy razy więcej żelaza, niż ma go szpinak, cztery razy więcej białka niż tofu i aż trzydzieści dziewięć razy więcej beta-karotenu niż marchew. A także witaminy :E (tokoferol), C, cały kompleks z grupy B.

Wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie

 

Moringa

Moringa to roślina, która posiada wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie - właściwości lecznicze. Moringa zawiera cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Nic dziwnego, że moringa jest nazywana "cudownym drzewem" lub "drzewem długiego życia" i należy do grupy superfood, czyli najzdrowszej żywności na świecie!

Moringa odznacza się także wysoką zawartością aż 46 antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Dzięki temu moringa jest jednym z produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej czyli zdolności do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników, a co za tym idzie - zdolności chronienia komórek ciała przed stresem oksydacyjnym, który może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, schorzeń serca i układu naczyniowego czy cukrzycy.

Oczyszczanie organizmu możemy wspomóc także zabiegami kosmetycznymi czyli od zewnątrz.