Po młody zielony jęczmień sięga coraz więcej osób, szczególnie tych, które chcą schudnąć. Do jego stosowania przyznają się celebryci, którym szczególnie zależy na zachowaniu zdrowia, kondycji i perfekcyjnego wyglądu. Zielony jęczmień jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zakupić go można w postaci proszku otrzymanego z kilkudniowej zielonej trawy jęczmienia. Młode źdźbła zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, E i K, beta-karoten, kwas foliowy oraz minerały: mangan, magnez, potas, chrom, żelazo, wapń, fosfor, cynk, krzem, sód oraz bor. Wszystkie te składniki można spożyć w bardzo wygodnej formie: pastylek lub proszku, który rozpuszczamy w wodzie.

Zawarte w zielonym jęczmieniu składniki pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Chlorofil obecny w preparacie wykazuje również działanie przeciwzapalne oraz wspomaga leczenie niedokrwistości. Witamina C, E i beta-karoten sprawiają, że młody jęczmień posiada właściwości przeciwutleniające i działa więc przeciwzapalnie. Magnez zawarty w jęczmieniu ma wpływ na działanie układu nerwowego i pomaga przy stanach przedłużającego się stresu. Ten związek pomocny jest również przy bólach i zawrotach głowy. Natomiast potas wspólnie z magnezem regulują pracę serca. Żelazo transportuje tlen do krwi, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i zapobiega anemii. Kwas foliowy zawarty w zielonym jęczmieniu jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ ma wpływ na układ nerwowy płodu. Witamina K odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Natomiast błonnik korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.

Spirulina

Alga spirulina jest bogatym źródłem witamin np. B12, B3, kwas foliowy i składników mineralnych: potasu, wapnia, selenu, cynku, manganu, chromu. Spora zawartość żelaza sprawia, że spirulinę powinny zażywać osoby, które nie jedzą mięsa, ponieważ chroni ona przed rozwojem anemii. Ponadto algi spirulina zawierają liczne barwniki, w tym chlorofile, ksantofile. Według badań spirulina zawiera trzy razy więcej wapnia niż mleko, dwadzieścia trzy razy więcej żelaza, niż ma go szpinak, cztery razy więcej białka niż tofu i aż trzydzieści dziewięć razy więcej beta-karotenu niż marchew. A także witaminy: E (tokoferol), C, cały kompleks z grupy B. Wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie

Moringa

Moringa to roślina, która posiada wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie - właściwości lecznicze. Moringa zawiera cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Nic dziwnego, że moringa jest nazywana "cudownym drzewem" lub "drzewem długiego życia" i należy do grupy superfood, czyli najzdrowszej żywności na świecie!

Moringa odznacza się także wysoką zawartością aż 46 antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Dzięki temu moringa jest jednym z produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej czyli zdolności do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników, a co za tym idzie - zdolności chronienia komórek ciała przed stresem oksydacyjnym, który może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, schorzeń serca i układu naczyniowego czy cukrzycy. Oczyszczanie organizmu możemy wspomóc także zabiegami kosmetycznymi czyli od zewnątrz.