
- Kategorie
- Parametry
-
Jod
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Jod jest dla człowieka niezbędnym mikroelementem. Jest dostarczany z pożywieniem i wodą. Gleby i woda okolic nadmorskich są najbogatsze w jod, im dalej od morza gleby są coraz uboższe w ten pierwiastek. Najmniej jodu jest w glebie i wodzie okolic górskich i podgórskich. Ciało zdrowego człowieka zawiera 30–50 mg jodu. Najwięcej jodu występuje w tarczycy, która ma zdolność aktywnego gromadzenia tego pierwiastka. Bez jodu niemożliwa jest produkcja w pęcherzykach tarczycy tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu.
Dlaczego uzupełnienie codziennej diety w jod jest tak istotne?
Jod odgrywa bardzo dużą rolę w wielu procesach fizjologicznych. Jest to pierwiastek, który wchodzi w skład wielu hormonów odpowiedzialnych za właściwy wzrost kości oraz rozwój umysłowy. Ważne więc, aby dieta bogata była w produkty o odpowiedniej zawartości tego mikroelementu. Jod współpracuje także z hormonami regulującymi temperaturę ciała, poziom zużycia tlenu, czy rozmnażanie się komórek.
Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy,
mięśni
serca
układu nerwowego
nerek
przysadki mózgowej
Dzienne zapotrzebowanie organizmu na jod
Zapotrzebowanie na jod zmienia się na różnych etapach życia. Jest także uwarunkowane różnymi procesami fizjologicznymi. Dostosowanie odpowiedniej dawki jest niezbędne, aby zapewnić właściwe funkcjonowanie hormonów tarczycy. Wyznacznikiem przypisania właściwej wartości jest przede wszystkim wiek oraz tryb życia. Tym samym przyjmuje się, że zawartość jodu w diecie powinna wynosić w poszczególnych grupach:
dzieci do 6 roku życia – 90 μg
dzieci w wieku szkolnym od 6 do 12 lat – 120 μg
dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia – 150 μg
Zapotrzebowanie organizmu na jod znacznie wzrasta w czasie ciąży oraz w okresie laktacji. Zaleca się, aby kobiety przyjmowały wtedy pierwiastek w dawce 250 mikrogramów.
Mikroelement może być przyjmowany wraz z wdychanym powietrzem lub przez skórę podczas morskich kąpieli.
Jod znajduje się także w wielu produktach spożywczych. W szczególności są to pokarmy pochodzenia morskiego takie jak:
ryby morskie i niektóre słodkowodne, owoce morza, glony.
Pierwiastek w wyższym stężeniu obecny jest także w mleku, jajkach, brokułach, ziemniakach. W Polsce jest wiele terenów ubogich w jod, dlatego też od wielu lat sól dostępna w sklepach zostaje poddana wcześniej procesowi jodowania. Tworzy więc dobre źródło tego pierwiastka.
Suplementacja pozwalająca uzupełnić niedobór jodu w diecie
Słaba dostępność świeżych owoców morza i ryb w Polsce sprawia, że dieta zazwyczaj nie uzupełnia dziennego zapotrzebowania na jod. Istotne jest, aby nie dopuścić do niedoboru pierwiastka w organizmie, dlatego też poleca się, aby dostarczyć go za pomocą suplementów diety. W naszym sklepie występują one w postaci kropli oraz kapsułek i dostępne są dla każdego. Suplementy zawierają określone stężenie jodu, dlatego ważne, aby dawkę dostosować dokładnie do potrzeb indywidualnych.
Czym grozi niedobór jodu?
Przewlekły niedobór jodu może mieć przykre konsekwencje dla zdrowia organizmu. Jednymi z najczęściej występujących skutków jest niedoczynność tarczycy oraz jej przerost. W przypadku kobiet ciężarnych niedostatek pierwiastka może powodować nieodwracalne uszkodzenia rozwoju płodu.
Objawami, które sygnalizują o możliwym niedoborze jodu, są przede wszystkim: bezsenność, drżenie kończyn, problemy z płodnością, wysoki cholesterol, znużenie.