• Kategorie
  • Szukaj
  • Witamina C - tabletki, kapsułki

Witamina C pochodzenia naturalnego to substancja, której właściwości wykorzystywane są w medycynie i kosmetyce od dawna. Najbardziej znaną jej cechą jest wspomaganie odporności organizmu. Jest to również doskonały przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia, oraz substancja, która poprawia pracę układu krążenia, a także korzystnie wpływa na poziom cholesterolu. To jednak tylko część zalet witaminy C.

Przyjrzyj się bliżej tej fascynującej substancji i dowiedz się, jakie pozytywne korzyści odczujesz w trakcie jej stosowania. Zdobądź wiedzę dotyczącą tego, jakie są rodzaje witaminy C, który z nich jest najlepszy i dlaczego. Po lekturze tego tekstu będziesz wiedzieć, jak w prosty sposób uzupełnić niedobory i czemu warto to zrobić, a także jakie roślinne preparaty powinny obowiązkowo znaleźć się w domowej apteczce.

Witamina C — co to jest?

Klasyczna witamina C oraz kwas askorbinowy to związki należące do grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. To substancje rozpuszczalne w wodzie. Klasyczna witamina C naturalnie występuje w roślinach, takich jak owoce cytrusowe, papryka, pietruszka, owoce dzikiej róży itd. Witamina C znana jest głównie z tego, że poprawia odporność, wpływa na syntezę kolagenu i odpowiada za właściwe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Z tego tytułu w okresie spadku odporności, najchętniej używanym preparatem jest witamina C 1000 w tabletkach lub inna, równie łatwo przyswajalna forma kwasu L-askorbinowego.

Szkorbut, czyli mówiąc w uproszczeniu rozpad tkanki łącznej, jest poważną chorobą, której główną przyczyną jest niedobór witaminy C. To właśnie od tej choroby powstała nazwa kwas askorbinowy, która dziś używana jest zamiennie z określeniem witamina C. Nazwy te oznaczają jednak inne substancje. Naturalna witamina C to substancja pochodzenia roślinnego. Kwas askorbinowy jest jej tańszym syntetycznym odpowiednikiem.

Witamina C naturalna — właściwości

Pochodząca z roślin witamina C jest bardzo aktywna biologicznie, odznacza się zatem dużym oddziaływaniem na ludzki organizm. Zastosowanie witaminy C w leczeniu wielu dolegliwości to efekt jej prozdrowotnego działania, które nie kończy się na wzmacnianiu odporności.

Witamina C:

uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne;

spowalnia procesy starzenia się skóry;

obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu;

ułatwia przyswajanie żelaza;

reguluje produkcję kolagenu;

utrzymuje psychikę w równowadze;

aktywuje wiele enzymów;

zwalcza bakterie powodujące próchnicę i wzmacnia dziąsła oraz zęby;

jest silnym antyoksydantem;

ułatwia proces gojenia się ran;

uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek;

bierze udział w syntezie neuroprzekaźników;

zapobiega odwapnieniu kości;

reguluje ciśnienie tętnicze;

poprawia stan chrząstek stawowych;

uczestniczy w przemianach aminokwasów;

wspiera proces syntezy kortykosteroidów;

zmniejsza zmiany miażdżycowe.

Witamina C prócz wspomagania organizmu w tak wielu obszarach, dzięki swojemu działaniu przeciwutleniającemu, skutecznie zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do uszkodzenia DNA. Witamina C zmniejsza tym samym ryzyko zachorowania na raka. Ma też swój udział w procesie biosyntezy kolagenu, czyli białka występującego w tkance łącznej, zębach, skórze, kościach, chrząstkach i rogówce oka.

Objawy niedoboru witaminy C

Objawy niedostatecznej suplementacji witaminy C są dużo groźniejsze niż skutki przyjmowania jej w zbyt dużej ilości.

Niedobór kwasu askorbinowego i naturalnej witaminy C może powodować: bóle mięśniowo-stawowe; osteoporozę; znaczne obniżenie odporności; utratę apetytu; ogólne osłabienie; nadczynność tarczycy; stany depresyjne; niedokrwistość; astmę; infekcje i zapalenie błony śluzowej; krwawienie dziąseł; utrudnione gojenie się ran; skłonność do tworzenia się siniaków; tworzenie sprzyjających warunków do rozwoju niektórych nowotworów.

Objawy nadmiaru witaminy C

Nadmierna podaż kwasu askorbinowego zwiększa ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej.

Prócz tego zbyt duża ilość kwasu askorbinowego wywołuje: bóle brzucha; nudności; biegunkę; wymioty; wysypkę na skórze.

Przyjmowanie o wiele doskonalszej witaminy C pochodzenia roślinnego minimalizuje prawdopodobieństwo wystąpienia działań niepożądanych. To najbardziej naturalna forma wsparcia organizmu.

W czym jest najwięcej witaminy C?

Nieprawdą jest, że największą ilość witaminy C znaleźć można w cytrynach. Pierwsze miejsce należy bowiem do aceroli i dzikiej róży, natomiast nieco dalej plasują się owoce jagodowe. Przyjrzyjmy się, ile witaminy C znajdziemy w 100 gramach poszczególnych roślin. Oto ich lista:

jagody Camu-camu – w zależności od źródeł, ilość witaminy C mieści się w przedziale 1230-2060 mg;

dzika róża – zawartość witaminy określana jest na 1800 mg;

acerola – w tym owocu może znajdować się nawet 1700 mg roślinnej witaminy C, dodatkowo acerola jest bogatym źródłem innych przeciwutleniaczy jak antocyjany i karotenoidy;

czarna porzeczka – średnia zawartość witaminy C w 100 g to około 200 mg. Często jednak wartość ta wzrasta do 400 mg. Ponadto, czarna porzeczka zawiera witaminy z grupy B i kwas foliowy;

natka pietruszki – dodanie nawet niewielkiej ilości natki pietruszki do potrawy może uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ilość naturalnej substancji szacuje się bowiem na 170 mg;

truskawki – prócz witamin z grupy B, a także minerałów jak wapń, cynk, żelazo czy magnez, w 100 g truskawek znajdziesz około 70 mg witaminy C;

papryka czerwona – zawartość witaminy C to średnio 140 mg, choć trzeba przyznać, że czasem wartość ta może wynosić nawet 200 mg;

brukselka – to niepozorne warzywo mieści w sobie aż 65-145 mg witaminy C;

jarmuż – jest bogatym źródłem witamin A, K oraz magnezu, wapnia i żelaza, witamina C to około 120 mg;

brokuł – prawie dorównuje brukselce, zawiera bowiem 65-100 mg klasycznej witaminy C.

Witaminy C warto szukać również w: kalarepie, ziemniakach, pomidorach, karczochach, szpinaku, kalafiorze, zielonym groszku, cebuli, malinach, grejpfrutach, ananasach, jeżynach, pomarańczach i kiwi.

Ciekawostką jest fakt, że cytryna zawiera mniej witaminy C niż brokuł. Jej zawartość w 100 gramach tego cytrusa to około 50 mg.

 

Syntetyczna, liposomalna, naturalna — która witamina C najlepsza?

W kwestii oddziaływania na organizm czyste i naturalne pochodzenie ma kolosalne znaczenie. Tabletki z witaminą C, które kupisz w sklepie ekologicznym, będą w większości przypadków zawierać preparat naturalny. Witamina C występuje również w formie syntetycznej i liposomalnej. Przekonaj się, który rodzaj wykazuje najskuteczniejsze działanie.

Witamina C — preparaty naturalne

Witamina C naturalna pozyskiwana jest z roślin. Za jedno z najbogatszych źródeł kwasu L-askorbinowego uważa się acerolę, dlatego preparaty klasyczne będą miały nieco wyższą cenę, ale lepszy (krótszy) skład. Warto dodać, że naturalna witamina C, występuje zawsze z bioflawonoidami, które odpowiadają za jej właściwe wchłanianie. Roślinna, czyli najlepsza witamina C zawiera też inne cenne składniki, jak: polifenole, antyoksydanty, bioflawonoidy, kwercytynę i rutynę. Zaleca się, aby witamina C dla dzieci w tabletkach lub w innej formie, była właśnie pochodzenia naturalnego.

Witamina C — kapsułki syntetyczne

Preparaty zawierające syntetyczną witaminę C są najbardziej powszechne, to jednak w przeważającej większości, tylko produkowany w chemicznej fabryce tańszy ekwiwalent. Suplementacja takimi produktami będzie korzystniejsza finansowo, lecz mniej skuteczna. Mniejsza w stosunku do naturalnego odpowiednika przyswajalność, rekompensowana jest zawartością dodatkowych składników, które pozytywnie oddziałują na organizm. Taka forma nie może jednak równać się z klasyczną witaminą C.

Witamina C — suplement liposomalny

W tej formie kwas askorbinowy jest zamknięty w otoczce z liposomów (małych cząsteczek tłuszczowych), które chronią go przed rozpadem i zmniejszają ryzyko pojawienia się skutków ubocznych przyjmowania wyższych niż zalecane dawek witaminy C.

Warto również wiedzieć, że według badań przeprowadzonych przez amerykańską firmę LivOn Labs, biodostępność najlepszych liposomalnych witamin C waha się w granicach 98-100%. Skuteczność takich preparatów jest więc porównywalna z wlewami dożylnymi. W przeciwieństwie do nich suplementy są jednak bezpieczniejsze. Nie obciążają nerek i można je bez wahania stosować przy nadwrażliwości układu pokarmowego.

Najlepszym wyborem będą klasyczne preparaty pochodzenia naturalnego oraz liposomalne witaminy C. To produkty wielokrotnie doskonalsze niż każdy syntetyczny zamiennik.

Przyswajanie witaminy C przez organizm

U zdrowego człowieka wchłania się od 70 do 80% dostarczanej witaminy C. Odbywa się to w jelicie cienkim i dwunastnicy. Większość kwasu askorbinowego jest zużywana na bieżąco, jedynie niewielkie jego ilości są gromadzone, przede wszystkim w nadnerczach, wątrobie, trzustce oraz mózgu.

Czynniki mogące zaburzyć proces wchłaniania witaminy C to m.in.: wymioty, palenie tytoniu, problemy z trawieniem, podaż witaminy C w dawce powyżej 1000 mg/dobę, niektóre leki (np. aspiryna), a także inne zaburzenia wchłaniania.

 

Witamina C, kwas askorbinowy a askorbinian sodu

Wbrew powszechnie panującej opinii, te pojęcia nie powinny być używane zamiennie. Kwas askorbinowy (kwas L-askorbinowy) to po prostu witamina C. Jest to jednak produkt syntetyczny. Najlepsza witamina C to substancje pochodzenia roślinnego. Klasyczna forma jest produktem doskonalszym, który najlepiej wpływa na organizm.

Askorbinian sodu to sól sodowa kwasu askorbinowego, powstająca w procesie fermentacji i utleniania glukozy. Różnica jest zatem zasadnicza. Kwas askorbinowy ma kwaśny odczyn, może więc wykazywać działanie drażniące w kontakcie ze śluzówką przełyku i żołądka. Kwestia ta jest istotna zwłaszcza dla osób z wrażliwym układem pokarmowym lub borykających się z refluksem albo zespołem jelita drażliwego.

Z tego względu w przypadku tych osób lepszym rozwiązaniem będzie askorbinian sodu, jest on lepiej przyswajalną i bardziej przyjazną (bo niewykazującą działania drażniącego) formą witaminy C. Nie bez znaczenia jest też fakt, że w porównaniu do kwasu askorbinowego, askorbinian sodu nie oddziałuje negatywnie na szkliwo zębów. Jest więc substancją, której cechą jest zdecydowanie lepsza biodostępność.

Ciekawą propozycją jest też askorbinian magnezu, czyli sól magnezowa kwasu askorbinowego. Obecność magnezu sprawia, że witamina C wykazuje wyższą biodostępność. Z tego względu preparaty zawierające ten związek, będący jedną z najlepszych form witaminy C, są znacznie skuteczniejsze.

To, którą formę wybierzesz do Twojej codziennej suplementacji, zależy tylko od Ciebie. Istotne jest, by wyboru dokonać świadomie. Fakt jest taki, że zarówno kwas askorbinowy, jak i askorbinian sodu to substancje o dużym bezpieczeństwie i pewności stosowania. Naturalna witamina C nie ma sobie równych jeśli chodzi o biodostępność i korzystne oddziaływanie.Wybierając preparaty z pewnego źródła, zadbasz o zdrowie Twoje i Twoich bliskich.

Sklep naturalny Andromeda ma w swojej ofercie preparaty w różnych formach, dostosowane do osób w każdym wieku i z różnymi schorzeniami.

U kogo występuje zwiększone zapotrzebowanie na roślinną witaminę C?

 Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C wykazują osoby:

kobiety w ciąży i matki karmiące,

chorujące na cukrzycę,

borykające się z nadciśnieniem tętniczym,

w podeszłym wieku,

przyjmujące niektóre leki (sulfonamidy, aspirynę, barbiturany),

będące pod wpływem stresu,

cierpiące na zaburzenia czynności jelit,

narażone na długotrwały wysiłek fizyczny,

nałogowo palące i alkoholicy.

Witamina C — suplement diety — interakcje z innymi substancjami

Stosując preparaty z witaminą C, należy pamiętać, że może ona wpływać na działanie składników niektórych leków. Witamina C:

przyspiesza wchłanianie żelaza;

przyspiesza metabolizm i wydalanie trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych;

zmniejsza skuteczność pochodnych fenotiazyny, stosowanych w lekach przeciwuczuleniowych i przeciwpsychotycznych;

obniża skuteczność antybiotyków aminoglikozydowych (np. gentamycyna, amikacyna);

zwiększa stężenie niektórych hormonów we krwi;

osłabia działanie leków przeciwzakrzepowych, takich jak warfaryna.

W jakiej formie występuje witamina C?

Naturalna witamina C to niezwykle popularna substancja, która doczekała się kilku różnych forma podawania. W zależności od wieku pacjenta lub jego osobistych preferencji można wybierać spośród tabletek/kapsułek, proszku lub płynu.

Witamina C — tabletki

Witamina C w kapsułkach i tabletkach to podstawowa forma występowania kwasu askorbinowego, który prócz tego, że może być samodzielnym preparatem, często jest również składnikiem innych leków.

Witamina C do rozpuszczania

Doskonałą opcją dla osób, które z różnych powodów nie chcą, bądź nie mogą przyjmować tabletek, jest roślinna witamina C w proszku, przeznaczona do rozrobienia z wodą.

Płynna witamina C

Płynna witamina C podawana jest głównie dzieciom. Naturalne jest, że maluch nie będzie w stanie połknąć kapsułki lub tabletki. Rozrabianie proszku nie sprawdzi się za to w przypadku niemowląt, dla których jedyną przyjazną formą będą krople, dzięki którym będziesz mieć pewność co do właściwego dawkowania preparatu.

Ile kosztuje witamina C?

Cena witaminy C zależy od kilku czynników. Należy zwrócić uwagę na to, czy masz do czynienia z preparatem pochodzenia naturalnego, czy syntetycznym. W drugiej kolejności trzeba uwzględnić to, że dodatkowe substancje pozytywnie oddziałujące na zdrowie (m.in. aloes, rutyna, czarny bez) również nieco podniosą cenę danego produktu. Ostatnim czynnikiem jest wielkość opakowania, bez względu jednak na to, witaminę C można kupić już za kilkanaście złotych. Konfrontując niską cenę z licznymi dobroczynnymi właściwościami witaminy C, widać, że jest to inwestycja szczególnie opłacalna.