
- Kategorie
- Parametry
-
Selen
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Wysyłka gratis | przy zakupach powyżej 100 zł * |
Selen – jeden z niezbędnych mikroelementów – musi być dostarczany w pożywieniu. Zawartość selenu w produktach spożywczych różni się znacznie, co związane jest z dużymi różnicami w zawartości selenu w glebie i wodzie w różnych częściach świata. Gleby na terenie Polski są uważane za ubogie w selen.
Suplementy z selenem dostępne w asortymencie naszego sklepu są dostępne zarówno w formie kapsułek, jak i w postaci płynnej. Ten pierwiastek śladowy ma ważne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, zwłaszcza że wchodzi on w skład ponad dwudziestu enzymów występujących w ciele człowieka. Selen został odkryty na początku XIX wieku przez szwedzkiego chemika Berzeliusa i do połowy lat pięćdziesiątych XX wieku był uważany za pierwiastek toksyczny. Dzisiaj wiadomo, że mikroelement ten nie tylko pomaga we właściwym funkcjonowaniu tarczycy, ale także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, stymuluje pracę układu immunologicznego, a także jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu spermatogenezy.
Selen jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych. Najważniejszą jego funkcją jest tworzenie silnego antyutleniacza, enzymu zwanego peroksydazą glutationową, chroniącego czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Zachowanie odpowiedniego poziomu selenu jest istotne w zespole bezdechu sennego, który może prowadzić do stresu oksydacyjnego.
Ważny jest także dla funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy. Wraz z innymi przeciwutleniaczami chroni serce przed działaniem wolnych rodników, pomaga w walce z depresją, przemęczeniem i nadmierną nerwowością. Redukuje ilość szkodliwych związków przyczyniających się do powstawania reumatoidalnego zapalenia stawów – podawanie selenu łagodzi objawy choroby u 40% chorych.
Źródła selenu w pożywieniu: zboża, mięso, jaja, nabiał, ryby i skorupiaki. Nie wszystkie pokarmy są dobrym źródłem selenu, bowiem pierwiastek ten nie w każdej postaci jest dobrze wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Podstawową rolę w biodostępności odgrywa forma chemiczna selenu.
Najwyższą bioprzyswajalnością charakteryzuje się selen pozyskiwany z drożdży. Wchłanianie selenu wzmagają białka małomolekularne oraz witaminy (głównie A, E, C). Synergiczne działanie selenu z witaminą E przyczynia się do opóźniania procesów starzenia oraz przyspieszenia regeneracji komórek.
Konieczność suplementacji selenu występuje u osób pozostających na całkowitym żywieniu pozajelitowym (pareneteralnym), osoby z ciężkim uszkodzeniem funkcji wchłaniania składników pokarmowych (np. choroba Leśniowskiego-Crohna, stan po usunięciu znacznej części jelita cienkiego). Odpowiedni poziom selenu w pożywieniu jest ważny u osób, które są w trakcie leczenia chorób sercowo-naczyniowych, niepłodności, zapalenia trzustki i chorób układu oddechowego.
Niedobór selenu stwierdza się również w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Rozpowszechnienie występowania objawów niedoboru selenu w ogólnej populacji jest następstwem niewystarczającej podaży selenu w diecie, która wynika z małej zawartości tego pierwiastka w glebie na niektórych obszarach ziemi (m.in. w Polsce).