• Kategorie
  • Parametry
  • Witaminy B


Witaminy z grupy B – nieprzypadkowo użyłem zwrotu z grupy, gdyż witaminy te bardzo często występują razem i określa się je jako kompleks witamin B. Wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych i występują  razem w wielu pokarmach. Są one bardzo istotne dla organizmu, ponieważ odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu systemu nerwowego, dbają o prawidłowy metabolizm, poprawiają przemianę materii, chronią przed nowotworami oraz mają pozytywny wpływ na koncentrację, skórę, błony śluzowe i włosy.

Nasz organizm zaopatrujemy w witaminy grupy B wraz z pożywieniem - występują niemal w każdym pożywieniu pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Niestety w przetworzonym pożywieniu jest ich coraz mniej, a że organizm sam ich nie wytwarza , dlatego należy pamiętać o ich systematycznym dostarczaniu np. w suplementach lub zdrowej żywności. Szczególnie skutecznym są suplementy z metylowanymi formami witamin z grupy B np witaminy szwedzkiej firmy Holistic Mega B Metylerad , gdzie znajdziemy kompleks witamin B w dużych dawkach w bardzo dobrze przyswajalnej przez nasz organizm metylowanej formie. Innymi także godnymi polecenia produktem z tej grupy będzie preparat firmy Dr Enzmann Mito Pharma Witamina B Kompleks MSE gdzie zastosowana została specjalna technologia mitochondrialna optymalnego wchłaniania witamin. Bardzo popularnym produktem z tej grupy ze wzgledu na bardzo dobry skład i przystępną cenę jest Witamina B Complex B-50 Methyl TMG Plus, która dodatkowo została wzbogacona o betainę TMG.

Cechy wspólne witamin z grupy B

Witaminy B najczęściej występują wszystkie razem, jako kompleks. Zazwyczaj występują w tych samych grupach produktów spożywczych, takich jak: kasza jęczmienna i gryczana, podroby, mięso, prawdziwy ciemny chleb, migdały, orzechy, jaja, kalafior, kapusta, cebula, czosnek, brukselka, brokuły, szpinak, fasola, groch. Zwiększone zapotrzebowanie na te witaminy występuje w przypadku spożywania dużych ilości słodyczy, kawy, czarnej herbaty i alkoholu.

 

Link do witamin z Wikipedii   http://pl.wikipedia.org/wiki/Witaminy_B

Witamina B1

Witamina B1 nazywana jest też tiaminą. Występuje w ziemniakach, wieprzowinie, wątrobie, nerkach, orzechach brazylijskich, nasionach dyni, słoneczniku, sezamie, fasoli i brunatnym ryżu. Bierze udział w przemianie węglowodanowej. Jej niedobór w organizmie człowieka jest przyczyną porażenia nerwów obwodowych, niedowładów, a także zaburzeń w przemianie węglowodanowej. Znany jest również jej wpływ na układ nerwowy.

 

Witamina B2

Witamina B2 nazywana także ryboflawiną. Ryboflawina jest zaliczana do witamin z grupy B, gdyż jest prekursorem dwóch ważnych koenzymów i jest rozpuszczalna w wodzie. W organizmie pełni ważną rolę w procesach metabolicznych wspiera także działanie witamin B6 i A. Mianowicie, witamina B2 uczestniczy w metabolizmie. Pomaga przetwarzać energię chemiczną zaczerpniętą z pożywienia na energię przydatną w organizmie. Osoby, które mają problemy z utrzymaniem wagi, a ich przemiana materii jest słaba, powinny zadbać o regularne dostarczanie witamin. Dodatkowo, witamina B2 wpływa pozytywnie na pracę innej witaminy z grupy B – B6 i współdziała z witaminą A w tworzeniu błon śluzowych. Jej źródłem są przetwory mleczne (mleko, jogurty naturalne, białe sery, kefiry), jaja, drób. Czasami płatki zbożowe są wzbogacone o ten rodzaj witaminy. Żeby dostarczyć jej dzienną dawkę, dorosły człowiek powinien wypić ok. 750 ml mleka dziennie. Największe zapotrzebowanie na witaminy z grupy B mają kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią.

Ważne funkcje w organizmie:
- odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku,
- pomaga przetwarzać energię chemiczną zaczerpniętą z pożywienia na energię przydatną w organizmie,
- współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym tworzeniu i funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry,
- uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów.

 

Niedobory i konsekwencje dla organizmu:
- opóźnienie wzrostu,
- uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu
- wypadanie włosów,
- kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność, zaburzenia oddychania,
- pękanie i/lub zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, pleśniawki, zajady jamy ustnej,
- łojotok, łuszczące się zmiany skórne okolic nosa, ust, czoła i uszu.
- choroby układu nerwowego, dystrofie mięśni,

 

Nadmiar – skutki dla organizmu
Bardzo trudno przedawkować witaminę B2 biorąc ją doustnie, ponieważ słaba rozpuszczalność w jelicie chroni przed wchłonięciem niebezpiecznych jej ilości. Ponieważ jest rozpuszczalna w wodzie, jej nadmiar może zostać wydalony z moczem.

Występuje w wątrobie, chudych serach, migdałach, grzybach, dziczyźnie, jajach, zielonych częściach warzyw, łososiu, pstrągu, makreli, pełnoziarnistym pieczywie, małżach, fasoli, grochu, soi, mleku, jogurcie, kefirze, maślance, drożdżach i orzechach włoskich, a także w różnych rodzajach mięs.

 

Witamina B3

Witamina B3 to inaczej niacyna lub witamina PP. Podobnie jak i inne witaminy z grupy B znajdziemy ją w wątróbce, mięsie, drobiu, nasionach roślin strączkowych, ryżu i ziemniakach. Witamina B3 chroni nas przed osłabieniem, bólami głowy, apatią i schorzeniami skórnymi. Dzięki niej układ pokarmowy funkcjonuje poprawnie.

 

Witamina B5

Witamina B5 to kwas pantotenowy. Żeby uchronić się przed drętwieniem palców stóp, jedzmy produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Witamina B5 ukrywa się np. w chlebie pełnoziarnistym i w suszonych owocach.

 

Witamina B6

Witamina B6, czyli pirydoksyna. Dostarczymy ją do organizmu, jedząc łososia lub wzbogacone płatki zbożowe. Witamina B6 przeciwdziała niedokrwistości, zmianom chorobowym skóry, zaburzeniom przedmiesiączkowym, zmianom nastroju, wzdęciom. Ten rodzaj witaminy z grupy B przepisywany jest kobietom, u których antykoncepcja hormonalna wywołuje skutki uboczne. Nadmiar witaminy B6 prowadzi do zaburzeń neurologicznych, które powodują słabość i drętwienie kończyn.

 

Witamina B7

To inaczej biotyna. Tak jak inne witaminy z grupy B występuje we wszystkich produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Niedobór powoduje stany zapalne skóry, utratę łaknienia, wymioty i bóle mięśni.

 

Witamina B7 odgrywa ważną rolę w przemianie glukozy, przede wszystkim w pierwszym etapie, w którym współdziała z insuliną, hormonem trzustki. Okazało się, że witamina B7 pobudza proces przemiany materii glukozy powstającej w wątrobie, w której witamina ta jest magazynowana. Stabilizuje też poziom glukozy we krwi. Oddziaływanie tych substancji jest szczególnie ważne u osób chorych na cukrzycę.

 

Witamina B7 poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Dzieje się tak, gdyż zawiera cząstki siarki chroniącej naszą skórę i włosy. Dzięki temu, że kontroluje tłuszczową przemianę materii, zapobiega łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych. Uczestniczy też w procesach tworzenia hemoglobiny będącej barwnikiem czerwonych krwinek i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego

 

Niedobór witaminy B7

Niedobór witaminy B7 zdarza się rzadko. Można go jednak zaobserwować u pacjentów szpitali karmionych sztucznie lub poddawanych długotrwałej kuracji antybiotykami. Niedobór witamin jest przyczyną wielu schorzeń skóry.

Objawy niedoboru witaminy B7:

zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, tj. depresja, apatia, wzmożona senność, stany lękowe, halucynacje,

bóle mięśni,

nerwowość, rozdrażnienie, lękliwość,

nadwrażliwość czuciowa,

cierpnięcie dłoni i stóp,

nudności, brak apetytu,

niedokrwistość,

powiększona wątroba,

wzrost poziomu cholesterolu we krwi,

zapalenie spojówek, skóry,

błony śluzowe gardła stają się szare,

wypadanie włosów, łuszczenie się naskórka,  łupież, tłusta skóra, brak połysku włosów, paznokcie rozdwajają się.

Występowanie witaminy B7

Źródłem witaminy B7 jest mleko, wątroba, nerki, żółtko jaj, sery, otręby, ryby, drożdże, ciemny ryż, kukurydza i mąka ze zbóż. Znajduje się także w owocach: arbuzy, banany, melony, grejpfruty, brzoskwinie, winogrona oraz warzywa: kalafior, buraki, groch, pomidory, szpinak, marchew.

Witamina B7 ulega stopniowemu rozkładowi pod wpływem promieniowania UV, współdziała z witaminami z grupy B, tj. B5, B9 oraz B12.

 

Witamina B9

Witamina B9 to inaczej kwas foliowy. Jest jedną z popularniejszych witamin z grupy B. Odpowiada za wiele ważnych funkcji w organizmie. Wpływa na mózg, system nerwowy, pomaga w rozwoju noworodków. Dzięki niej możliwe jest przekazywanie cech dziedzicznych komórek. Witamina B9 zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, a także pobudza krew do szybszego krążenia. Niedobór witaminy B9 wywołuje stany lękowe i depresyjne, bezsenność, kłopoty z pamięcią, kołatanie serca, szybsze siwienie włosów, brak apetytu, zahamowanie wzrostu u dzieci. Ponadto, kwas foliowy zwiększa ilość czerwonych krwinek.

 

Witamina B12

Zwana jest też cyjanokobalaminą. Jej niedobór w organizmie jest przyczyną anemii, opóźnienia wzrostu, częstych biegunek, depresji, zaburzeń neurologicznych. Witamina B12 (kobalamina) wpływa pozytywnie na pamięć oraz przyczynia się do powstawania białek oraz DNA. Niedobór witaminy B12 może spowodować utratę pamięci, osłabienie, brak energii fizycznej itp.