
Napiszę dziś o zapomnianym owocu zdrowia, młodości i urody, zawierającym mnóstwo minerałów, witamin: C, B2, E, PP, B6 oraz beta-karoten.
Aronia to owoc wzmacniający odporność, bogactwo bioflawonoidów mających dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, opóźniających choroby oczu- zaćmę, jaskrę. Poprawia pracę naczynek krwi wokół mieszków włosowych. Zapobiega chorobom nowotworowym, jest silnym antyoksydantem. Spożywanie aronii niweluje negatywne skutki promieniowania monitorów niebieskim światłem, które przyspiesza degradację i starzenie skóry .
Działanie przeciwutleniające spowalnia proces starzenia. Sok z aronii ma także właściwości łagodzące objawy alergii oraz chorób autoimmunologicznych.
Zawartość pektyn powoduje działanie prebiotyczne i ochronne na nabłonek jelitowy oraz żołądkowy.
Sok aroniowy pobudza procesy krwiotwórcze, skraca czas trwania infekcji bakteryjnej i wirusowej.
Kwasy organiczne występujące w soku z Aronii są o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych. Aronia polecana jest na obniżenie wysokiego ciśnienia. Pomaga także w usuwaniu złogów cholesterolowych z żył.
Owoce Aronii zawierają kwas chlorogenowy i kawowy, które działają ochronnie na trzustkę, wątrobę i nerki, wykazują wpływ antybakteryjny i żółciopędny. Flawonoidy i fenolokwasy utrudniają inwazję wirusów i bakterii w organizmie. Wzmagają regenerację komórek wątroby.
Produkty aroniowe warto połączyć z aloesem, jeżówką, różeńcem, witaminą C, cynkiem i magnezem.
W medycynie ludowej owoce aronii stosowano w leczeniu oparzeń i trudno gojących się ran.
Sok z aronii i owoce korzystnie działają przy zespole jelita drażliwego, łagodząc stan zapalny i wysięk.
Przyspiesza gojenie nieżytu, owrzodzeń i nadżerek przewodu pokarmowego.
Aronię możemy zakupić w postaci soku, lub jako suplementy w kapsułkach.
Warto przemrożone owoce ( w zamrażalniku lub zostawione na krzakach do pierwszych przymrozków) wykorzystać do zrobienia soku. Mrożenie sprawia, że sok jest bardziej słodki, mniej goryczkowaty. Sprawdziłam to osobiście, robiąc sok z owoców aronii wyszedł pyszny. Polecam szczególnie na jesienne i zimowe wieczory.