Napiszę dziś o zapomnianym owocu zdrowia, młodości i urody, zawierającym mnóstwo minerałów, witamin: C, B2, E, PP, B6 oraz beta-karoten. Aronia to owoc wzmacniający odporność, bogactwo bioflawonoidów mających dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, opóźniających choroby oczu - zaćmę, jaskrę. Poprawia pracę naczynek krwi wokół mieszków włosowych. Zapobiega chorobom nowotworowym, jest silnym antyoksydantem. Spożywanie aronii niweluje negatywne skutki promieniowania monitorów niebieskim światłem, które przyspiesza degradację i starzenie skóry .
Działanie przeciwutleniające spowalnia proces starzenia. Sok z aronii ma także właściwości łagodzące objawy alergii oraz chorób autoimmunologicznych. Zawartość pektyn powoduje działanie prebiotyczne i ochronne na nabłonek jelitowy oraz żołądkowy. Sok aroniowy pobudza procesy krwiotwórcze, skraca czas trwania infekcji bakteryjnej i wirusowej.
Kwasy organiczne występujące w soku z Aronii są o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych. Aronia polecana jest na obniżenie wysokiego ciśnienia. Pomaga także w usuwaniu złogów cholesterolowych z żył. Owoce Aronii zawierają kwas chlorogenowy i kawowy, które działają ochronnie na trzustkę, wątrobę i nerki, wykazują wpływ antybakteryjny i żółciopędny. Flawonoidy i fenolokwasy utrudniają inwazję wirusów i bakterii w organizmie. Wzmagają regenerację komórek wątroby.
Produkty aroniowe warto połączyć z aloesem, jeżówką, różeńcem, witaminą C, cynkiem i magnezem. W medycynie ludowej owoce aronii stosowano w leczeniu oparzeń i trudno gojących się ran. Sok z aronii i owoce korzystnie działają przy zespole jelita drażliwego, łagodząc stan zapalny i wysięk. Przyspiesza gojenie nieżytu, owrzodzeń i nadżerek przewodu pokarmowego.
Warto przemrożone owoce (w zamrażalniku lub zostawione na krzakach do pierwszych przymrozków) wykorzystać do zrobienia soku. Mrożenie sprawia, że sok jest bardziej słodki, mniej goryczkowaty. Sprawdziłam to osobiście, robiąc sok z owoców aronii wyszedł pyszny. Polecam szczególnie na jesienne i zimowe wieczory.