Olejek lawendowy

W lecznictwie wykorzystuje się dwa gatunki lawendy - lawendę wąskolistną (Lavandula angustifolia, nazywaną też lawendą lekarską lub angielską) i szerokolistną (Lavandula latifolia). Z kwiatów tych roślin uzyskuje się olejek eteryczny (olejek lawendowy) - główny składnik leczniczy tej rośliny. Zawartość olejku eterycznego w świeżych kwiatach lawendy wynosi ok. 1 proc, w suszonych jest go więcej - ok. 3 proc.

Olejek lawendowy jest najbezpieczniejszym i jednym z najbardziej wartościowych olejków eterycznych - należy do nielicznej grupy olejków, które można stosować bezpośrednio na skórę.

 

Olejek lawendowy na nerwy i bezsenność

Lawenda jest jedną z najskuteczniejszych roślin łagodzącą stany nerwowości, lęku, depresji, objawów towarzyszących PMS (Zespół napięcia przedmiesiączkowego), menopauzy czy problemów z zasypianiem. Wyciąg z kwiatów lawendy jest składnikiem popularnych kropli Nervosol o działaniu uspokajającym.

Wystarczy zapuścić olejek lawendowy w kominku lub nanieść 2-3 krople na płatek kosmetyczny. W przypadku bezsenności bardzo dobrze sprawdza się skropienie poduszki (wystarczą 2 krople olejku) lub piżamy. Olejek lawendowy można również dodawać do kąpieli (również dzieci i niemowląt).

 

Olejek lawendowy na stany zapalne skóry i trądzik

Z racji silnego działania antyseptycznego i antybakteryjnego, olejek lawendowy świetnie sprawdza się w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, w tym także trądziku, grzybicy, egzemie, łuszczycy, opryszczce czy liszaju. Jako jeden z nielicznych olejków eterycznych można stosować go punktowo na zmianę skórną, gdyż nie wywołuje poparzeń. Chyba, że stosujemy na większą powierzchnię ciała, wówczas należy go rozcieńczyć z olejem bazowym. Olejek lawendowy wygładza skórę i łagodzi blizny po-trądzikowe. Warto łączyć go z olejkiem do twarzy czy ciała lub dodawać 1-2 krople do porcji kremu.

 

Olejek lawendowy na przetłuszczające się włosy i łupież

Olejek lawendowy nie tylko działa przeciwłupieżowo ale też ogranicza produkcję gruczołów łojowych oraz przyspiesza porost włosów. Olejek lawendowy jest polecany zatem do włosów z tendencją do przetłuszczania i wypadania oraz z łupieżem. Można wlać 10-20 kropli do butelki z szamponem.

Inne produkty przeciwłupieżowe

Olejek lawendowy na przeziębienie i grypę

Olejek lawendowy skutecznie łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych towarzyszące przeziębieniu, jak katar, kaszel, bóle zatok i do wcierań przeciwbólowych.

 

Olejek lawendowy na owady jako naturalny repelent

Olejek lawendowy skutecznie odstrasza mole i inne insekty (w tym komary). Łagodzi też skutki ukłuć, jak ból, swędzenie i pieczenie.

Olejek lawendowy na poparzenia i oparzenia słoneczne

Poparzone miejsca warto posmarować olejkiem lawendowym (nie musi być rozcieńczony, choć można dodać nieco wody). Działa on bowiem znieczulająco i przyspiesza gojenie skóry

Olejek lawendowy na świerzb i wszy

Olejek lawendowy jest naturalnym środkiem w leczeniu wszawicy i świerzbu. Należy sporządzić płukankę do włosów 10 kropli na 0,5 l wody. Gnidy należy natomiast wyczesywać skrapiając kilkoma kroplami olejku grzebień. 

Olejek lawendowy na pachnące ubrania, ręczniki czy pościel

Olejek lawendowy nie tylko odkaża ale też nadaje tkaninom przyjemnego zapachu. Warto dodać 3-4 krople do prania.