Pierzga to najmniej znany, ale bardzo cenny produkt pszczeli. Powstaje w wyniku fermentacji mieszaniny pyłków pochodzących z różnych roślin. Składa się z miodu, pyłku i śliny pszczół. Zabezpieczana jest woskiem. Pierzga zawiera witaminy: C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D, a także mikro i makroelementy, m.in. magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód.
Dzięki bogatej zawartości selenu, pierzga wspomaga detoksykację organizmu. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy. Pierzga jest cennym produktem wzmacniającym wątrobę, układ nerwowy oraz jelita i żołądek. Działanie pierzgi zostało także doceniane jeśli chodzi o jej wpływ na mięśnie, oczy i pracę mózgu.
Główne zastosowanie pierzgi dotyczy dolegliwości trawiennych. Pierzga jest pomocna w zwalczaniu problemów z woreczkiem żółciowym, jelitami oraz żołądkiem. Dietetycy zachwalą także dobroczynne działanie pierzgi na wątrobę, w tym na ostre i przewlekłe zapaleniu wątroby. Pierzga świetnie sprawdza się również jako naturalny środek wzmacniający odporność i przedłużający młodość.
Jak stosować pierzgę:
- W celu ochrony żołądka zaleca się 30-45 minut po posiłku spożywać porcję pierzgi wielkości to 10-20 gramów.
- Przy poważnych chorobach wątroby dzienna porcja to 30 gramów. Porcje należy rozłożyć na 3 razy i spożywać półtorej godziny po jedzeniu.
- Dla wzmocnienia organizmu wystarczy pół łyżeczki. Gryziemy do tego czasu, aż pozostanie tylko wosk, który również możemy zjeść.
- Pierzga posiada cenne właściwości dla naszej skóry. Dzięki zawartości kwasu L-mlekowego pierzga wzmaga regenerację skóry i pobudza produkcję kolagenu. Pierzga poprawia także jędrność skóry i pomaga ją skutecznie nawilżyć.
- Pierzga świetnie sprawdza się także jako składnik domowych maseczek. Można nią zastąpić miód, ponieważ pierzga także posiada właściwości antybakteryjne i zapobiega powstawaniu niedoskonałości.
Pierzga: przeciwskazania:
- Pierzga nie może być spożywana przez osoby uczulone na produkty pszczele.
- Przez wszystkie osoby musi być spożywana z umiarem
- Osoby z dolegliwościami powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem
Pierzga jest produktem trudno dostępnym. Zakupć ją można u pszczelarzy lub w sklepie ze zdrową żywnością.