Właściwości pyłku pszczelego są od lat doceniane przez medycynę naturalną. Posiada on przede wszystkim dużą zawartość białka. Badania naukowe potwierdziły, że zawiera również aminokwasy (w tym argininę wskazaną przy problemach z nadciśnieniem, krążeniem, miażdżycą, a także w zaburzeniach erekcji u mężczyzn). Jest bogatym źródłem flawonoidów, węglowodanów i witamin, zwłaszcza tych z grupy B. Poza minerałami i licznymi pierwiastkami śladowymi zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy i koenzymy. Dlatego też wspiera rozwój komórek i funkcjonowanie tkanek, przez co wzmacnia układ immunologiczny. 

Pyłek wspomaga też działanie układu krwiotwórczego i wątroby. Jest zalecany wspierająco przy problemach z miażdżycą, chorobie wieńcowej i przy przeroście gruczołu krokowego, czyli prostaty. Zawarte w nim witaminy mają moc wspomagania prawidłowej pracy układu nerwowego, zwłaszcza przy wahaniach nastroju i stanach depresyjnych.

Pyłek pszczeli można stosować również miejscowo na rany, zwłaszcza po oparzeniach. Badania naukowe potwierdziły skuteczność maści pyłkowej i pyłkowo-propolisowej dla ran, które powstały na skutek działania wysokich temperatur.

Warto wiedzieć, że wykazuje on też działanie adaptogenne, co oznacza, że jego zażywanie podnosi odporność fizyczną, psychiczną i ogólną odporność.

Jak stosować Pyłek pszczeli?

Jest wiele przepisów na to, jak stosować pyłek pszczeli. Ważne jest, aby pamiętać, że w formie wysuszonej jego przyswajalność jest bardzo duża i może sięgać aż 100%, jeśli zostanie wcześniej odpowiednio przygotowany. Aby organizm mógł czerpać ze wszystkich cennych substancji, które są w nim zawarte, należy go wcześniej drobno zmielić lub namoczyć na kilka godzin przed spożyciem.

Można przygotować zdrową miksturę do picia: z wcześniej zakupionego granulatu, do  której potrzebne będą 1/3 szklanki schłodzonej wody i 2 lub 3 łyżeczki pyłku. Wymieszane składniki należy odstawić na kilka godzin i dopiero po tym czasie napój jest gotowy do picia. Ponieważ granulat nie jest słodki, miksturę można przed spożyciem dosłodzić – najlepiej miodem, który dodatkowo uaktywni działanie cennych składników pyłku. Dobrze też dodać do niego cieplejszej wody, z tym że nie może być zbyt ciepła, ponieważ jak wszelkie produkty pszczele pyłek nie lubi wysokiej temperatury, która zabija jego wartości zdrowotne. Najlepiej spożywać napój rano na czczo i wieczorem przed położeniem się do łóżka. Całą kurację dobrze jest prowadzić przez około miesiąca do dwóch miesięcy (w zależności od efektu, który jest planowany) i powtarzać ją dwa razy do roku, zwłaszcza w okresach obniżonej odporności. Innym sposobem jest zmieszanie łyżeczki zmielonego pyłku z łyżeczką miodu.

Zachęcam do korzystania z naturalnych produktów, które mają szerokie działanie na cały organizm, poprawiają odporność, są antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz wzmacniające.

Naturalny pyłek pszczeli z firmy Miody Bieszczadzkie do kupienia TU