- Kategorie
- Szukaj
-
Miody i produkty pszczele
Wśród produktów pszczelich możemy wyróżnić dwie zasadnicze grupy produktów:
- wytwarzane przez pszczoły: miód, propolis, pyłek, pierzga;
- wytwory organizmów pszczół: jad, mleczko, wosk.
Miody zostały podzielone na nektarowe (kwiatowe) oraz spadziowe. Pierwszy rodzaj zostaje wytworzony z kwiatów, a drugi ze spadzi wytwarzanej przez mszyce i czerwce. Zdarza się, że pszczoły wykorzystują oba źródła - wówczas mówimy o miodach nektarowo-spadziowych lub spadziowo-nektarowych. Spotykamy także miody odmianowe, jeśli na etapie jego tworzenia pszczoły korzystały z tylko jednego rodzaju rośliny. Miód płynny nazywamy patoką, a skrystalizowany krupcem. Proces krystalizacji jest naturalnym zjawiskiem. Szybkość tego procesu to wynik zawartości fruktozy i glukozy - glukoza przyspiesza krystalizację. Dobroczynne właściwości są determinowane przez rośliny, z których korzystały pszczoły na etapie zbioru nektaru, spadzi bądź pyłku kwiatowego.
- Miód wielokwiatowy zawiera łatwo przyswajalne cukry proste, dzięki czemu wspomaga pracę mięśnia sercowego. Sprawdza się także przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Znany ze skuteczności w leczeniu przeziębień i chorób dolnych dróg oddechowych.
- Miód gryczany zawiera sporą dawkę rutyny przez co jest polecany przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu. Wzmacnia odporność, przyspiesza gojenie ran, sprzyja odbudowie komórek kostnych i przyspiesza zrastanie kości.
- Miód spadziowy ma gęstszą konsystencję niż nektarowy i zawiera więcej składników mineralnych: potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Jak działa? Antyseptycznie, przeciwzapalnie, antybiotycznie i bakteriobójczo. Wspiera system odpornościowy człowieka. Polecany przy zaburzeniach trawienia, pracy serca, układu nerwowego.
- Miód manuka sprawdza się w leczeniu chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka, nadkwasoty, zaburzeń trawienia oraz w zespole jelita drażliwego. Pomocny w przypadku zakażeń dróg moczowych oraz w trudno gojących się ranach.
- Miód faceliowy to przykład miodu odmianowego, w tym przypadku z kwiatów facelii. Wzmacnia odporność, działa bakteriobójczo, zawiera magnez i żelazo. Często stosowany w chorobach układu krążenia i układu pokarmowego.
Propolis
Innym produktem wytwarzanym przez pszczoły jest propolis, ma ponad 300 substancji składowych! Wśród nich m.in. terpeny, flawony, kwasy organiczne, wapń, magnez, mangan, cynk, żelazo, krzem, miedź, potas, chrom, witaminy C, D, E, witaminy z grupy B i prowitaminę A, a także enzymy. Badania potwierdzają jego skuteczność szczególnie w leczeniu stanów zapalnych gardła, jamy ustnej i dziąseł, chorób reumatycznych, wrzodów żołądka i dwunastnicy, zakażeń pochwy i sromu, trudno gojących się ran i owrzodzeń.
Pyłek kwiatowy i pierzga
Bogaty w mikro i makroelementy, wartościowe białko, aminokwasy, enzymy, hormony, witaminy z grupy B, witaminę C, D i K. Warto podkreślić, że zawiera składniki odżywcze w łatwo przyswajalnej formie. Popularna pierzga jest pyłkiem kwiatowym przetworzonym przez pszczoły. Służy jako pokarm dla nich samych. W zastosowaniu dla organizmu ludzkiego charakteryzuje się działaniem wzmacniającym układ odpornościowy, reguluje przemianę materii, ułatwia regenerację organizmu i korzystnie działa na układ pokarmowy. Zwiększa liczbę czerwonych krwinek i zapobiega wystąpieniu anemii.
Mleczko pszczele
Wykazuje, jak większość produktów pochodzenia pszczelego, właściwości chroniące przed bakteriami, wirusami i grzybami. W dotychczas przeprowadzonych badaniach wskazuje się na dobroczynne działanie mleczka pszczelego w procesie leczenia nowotworów. Chroni nerki i wątrobę. Daje również dobre efekty stosowane wspomagająco w leczeniu cukrzycy, zwłaszcza typu 2. Mleczko pszczele polecane jest także w zaburzeniach gospodarki lipidowej i pracy układu sercowo-naczyniowego: obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Naukowcy mówią także o jego dobroczynnych właściwościach w schorzeniach neurodegeneracyjnych - chroni komórki nerwowe i wspiera neurogenezę z komórek macierzystych.