Jesienne miesiące to trudny czas dla zdrowia naszego organizmu. Obniżenie odporności, senność, pogorszenie nastroju - to tylko niektóre z objawów, które dotykają Polaków, kiedy za oknem robi się zimno, szaro i deszczowo. Jak przetrwać jesień i uniknąć infekcji i przeziębień? W walce z jesiennym osłabieniem i pogorszeniem kondycji organizmu pomaga zdrowa dieta i suplementacja.
Jakie witaminy najlepiej brać na jesień, żeby zachować dobre zdrowie? Jak zadbać o odporność? Co najlepiej jeść w drugiej połowie roku, by ustrzec się przed grypą i przeziębieniem? Oto lista witamin, których szczególnie potrzebujesz w jesienne dni!
Jakie witaminy są najbardziej potrzebne jesienią?
Jesienna chandra i obniżona odporność mogą być wynikiem niedoboru witamin i minerałów. Spośród wszystkich witamin, których niedobór najczęściej dotyka Polaków, niekwestionowaną liderką jest witamina D. Ze względu na szerokość geograficzną, w jakiej znajduje się nasz kraj, nawet do 90% Polaków może cierpieć na zbyt niski poziom witaminy D. Wszystko z powodu braku słońca, które jest niezbędne do jej syntezy. Niedobory skutkują uczuciem zmęczenia, rozdrażnienia, zwiększoną skłonnością do infekcji czy osłabieniem kondycji skóry i włosów. Dlatego szczególnie jesienią warto wesprzeć organizm i włączyć do diety produkty z witaminą D – tłuste ryby, tran, ser, żółtka jaj – lub suplementy. Suplementacja witaminy D jest wskazana od września do kwietnia, a kwestię dawki najlepiej skonsultować z lekarzem po badaniach krwi.
Jak dbać o siebie jesienią i jakie witaminy stosować? Dostarczanie organizmowi witamin z grupy B jest niezbędne nie tylko w sezonie jesiennym, ale przez cały rok. Jeżeli masz problemy z sennością i osłabieniem, sprawdź poziom witaminy B i dodaj do codziennej diety produkty, takie jak drożdże, mleko, produkty zbożowe czy jaja, które są bogate w te witaminy u wspomogą działanie układu odpornościowego. Ich niedobór może skutkować obniżeniem odporności i wzmożoną sennością i brakiem energii.
Witaminy na jesień - zadbaj o odporność!
Witaminy na jesień to też witamina C, która pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, ułatwia przyswajanie żelaza, wspomaga gojenie się ran. Kwas askorbinowy ma też wpływ na odporność, co ma tak ogromne znaczenie jesienią. Znajdziesz go w cytrusach, papryce, kapuście czy brokułach.
Co jeszcze może wspomóc odporność jesienią? Warto sprawdzić poziom magnezu, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na magnez występuje u osób spożywających dużo kawy lub alkoholu i będących pod wpływem stresu czy kobiet w ciąży. Niedobór tego pierwiastka objawia się skurczami mięśni, zmęczeniem czy też problemami z koncentracją. W produktach spożywczych znajdziesz go najłatwiej w nasionach słonecznika i dyni, kakao, płatkach owsianych czy orzechach. Możesz też zdecydować się na suplementację magnezu preparatami zawierającymi dobrze przyswajalny magnez.