• Miód Manuka 250G MGO 400+ Watson & Son

Oryginalny miód MANUKA z Nowej Zelandii ma charakterystyczną kremową konsystencję oraz barwę jasno lub ciemnobrązową. Jego smak jest bogaty i aromatyczny, przypominający jęczmień oraz zioła, które pozostawiają półsłodki i zarazem gorzkawy posmak. Jednakże czynnikiem najważniejszym w miodzie MANUKA jest jego niezwykła właściwość. Każdy miód poza smakiem i konsystencją charakteryzuje się tym szczególnym czynnikiem, który jest wynikiem kwasowości, osmotyczności czy nadtlenku wodoru. Niestety ta aktywność miodu jest niestabilna i bardzo nietrwała

Brak towaru
137.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Wpisz swój e-mail
Cena przesyłki 13
Odbiór osobisty 0
Orlen Paczka 13
Kurier Fedex 13
Poczta Polska 15
Kurier 15
Paczkomaty InPost 15
Kurier za pobraniem 19
Kurier Fedex za Pobraniem 19
Poczta Polska (Pobranie) 23
Zostaw telefon

Miód MANUKA 250G MGO 400+ Watson & Son

 

Producent: Watson & Son

Kraj pochodzenia - Nowa Zelandia

Opakowanie: 250 g.

Zawartość MGO - 400+


 

Oryginalny miód MANUKA z Nowej Zelandii ma charakterystyczną kremową konsystencję oraz barwę jasno lub ciemnobrązową. Jego smak jest bogaty i aromatyczny, przypominający jęczmień oraz zioła, które pozostawiają półsłodki i zarazem gorzkawy posmak. Jednakże czynnikiem najważniejszym w miodzie MANUKA jest jego niezwykła właściwość. Każdy miód poza smakiem i konsystencją charakteryzuje się tym szczególnym czynnikiem, który jest wynikiem kwasowości, osmotyczności czy nadtlenku wodoru. Niestety ta aktywność miodu jest niestabilna i bardzo nietrwała.


W latach 90. ubiegłego wieku na Uniwersytecie Waikaito w Nowej Zelandii profesor Peter Molan odkrył w miodzie MANUKA niezwykłą właściwość, która nie była wynikiem działania właściwości nadtlenku wodoru (Non-Peroxide Activity). Badania te doprowadziły do dalszych wniosków naukowych, które w 2008 roku zapoczątkowały odkrycie naturalnego składnika zwanego methylglyoxal (MG lub MGO). Methylglyoxal pochodzi ze związku dihydroksyacetonowego (DHA), który jest obecny w nektarze kwiatów MANUKA. Cały proces przemiany DHA w MGO zachodzi w sposób zupełnie naturalny jeszcze w ulu. To właśnie methylglyoxal, jak udowodnili naukowcy, jest odpowiedzialny za te niezwykłe działanie. Warto też wiedzieć, że methylglyoxal jest powszechnym składnikiem naszej żywności np. w kawie, serze czy czekoladzie ( to około 1­0 mg/kg), ale to zbyt mało żeby uzyskać odpowiednie korzyści.

W miodzie MANUKA firmy Watson & Son zawartość methylglyoxalu MGO zaczyna się od 100 mg/kg, a kończy na 700 mg/kg miodu.


Watson & Son to firma w 100% rodzinna i zarazem jeden z największych producentów Miodu MANUKA w Nowej Zelandii. Produkty Watson & Son są obecne na całym świecie i od wielu lat postrzegane jako wyjątkowe. Watson & Son zatrudnia ponad 100 pracowników, ma 14000 własnych uli, a w przyszłym roku liczba wzrośnie do 20000 uli. Produkcja przekracza 1000 ton miodu rocznie.

Miód MANUKA produkowany przez firmę Watson & Son ma najwyższa jakość, zgodną ze wszystkimi standardami nowozelandzkimi i europejskimi. Każda partia miodu jest badana w akredytowanym laboratorium w Nowej Zelandii oraz w akredytowanych laboratoriach Europejskich. Takie podejście do produkcji wynika z tradycji rodzinnych, doświadczeń własnych oraz współpracy z naukowcami i doświadczonymi pszczelarzami. Watson & Son to również ścisły rygor produkcyjny określony procedurami i przepisami tak, aby w każdej partii miodu uzyskiwać odpowiedni poziom methylglyoxalu MGO, minimum 70% pyłku przewodniego oraz odpowiedni poziom (5-hydroksymethylfurfuralu, w skrócie HMF). Pracownicy Watson & Son, aby osiągnąć jakość i czystość miodu MANUKA bez domieszek innych kwiatów (takich jak Kanuka), pracują na odległych i dzikich obszarach Nowej Zelandii, gdzie nie ma dróg, a ule trzeba dostarczać helikopterami. Te gęste i odległe pola manukowe dają gwarancję osiągnięcia czystego i nieskażonego miodu MANUKA.

 

Certyfikowanie miodu MANUKA na etykiecie uległo znacznej zmianie w ostatnim roku. Zamiana ta została dokonana w celu informowaniu konsumenta o jego faktycznej aktywności i zapobiegania fałszowaniu miodu przez nieuczciwych producentów. Związku z tym rząd Nowej Zelandii w dokumencie Interim Labelling Guide for Mānuka Honey opublikowanym 31 Lipca 2014 r. przez Ministry of Primary Industries” (nowozelandzki odpowiednik ministerstwa rolnictwa) zawarł wytyczne, w których określił, że jedyną mierzalną metodą certyfikacji miodów jest metyloglyoxal (MGO). Oznacza to dla konsumenta, że dostaje czytelną informację o koncentracji methylglyoxalu w konkretnym opakowaniu (partii) w przeliczeniu na kilogram miodu, np. symbol MGO600+ będzie oznaczał, że zawartość methyloglyoxalu w tym konkretnym miodzie MANUKA wynosi minimum 600 mg/kg.


 

Opis produktu na podstawie danych na stronie dystrybutora.


 

Mieszkańców Warszawy i okolic po naturalne kosmetyki, suplementy diety i żywność

zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego – Warszawa, Ul. Hoża 54

image

 

KUPUJĄC U NAS MASZ PEWNOŚĆ, ŻE:

Sprzedawane przez nas suplementy są w 100% oryginalne!

Wszystkie produkty są zgłoszone do Głównego Inspektoratu Sanitarnego i dopuszczone do obrotu na terenie Polski i Unii Europejskiej.

Nasz sklep jest zarejestrowany przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Produkty przechowywane są w warunkach zalecanych przez producenta i mają długie terminy ważności.

Produkty sprzedajemy z dołączoną etykietą w języku polskim.

Jesteśmy legalnie działającą polską firmą.

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.