-
Miód Manuka 500G MGO 200+ Watson & Son
Oryginalny miód MANUKA z Nowej Zelandii ma charakterystyczną kremową konsystencję oraz barwę jasno lub ciemnobrązową. Jego smak jest bogaty i aromatyczny, przypominający jęczmień oraz zioła, które pozostawiają półsłodki i zarazem gorzkawy posmak. Jednakże czynnikiem najważniejszym w miodzie MANUKA jest jego niezwykła właściwość. Każdy miód poza smakiem i konsystencją charakteryzuje się tym szczególnym czynnikiem, który jest wynikiem kwasowości, osmotyczności czy nadtlenku wodoru. Niestety ta aktywność miodu jest niestabilna i bardzo nietrwała
Wpisz swój e-mail |
Cena przesyłki | 0 |
Zostaw telefon |
Miód Manuka 500G MGO 200+ Watson & Son
Producent: Watson & Son
Kraj Pochodzenia - Nowa Zelandia
Opakowanie: 500 g.
Zawartość MGO - 200+
Oryginalny miód MANUKA z Nowej Zelandii ma charakterystyczną kremową konsystencję oraz barwę jasno lub ciemnobrązową. Jego smak jest bogaty i aromatyczny, przypominający jęczmień oraz zioła, które pozostawiają półsłodki i zarazem gorzkawy posmak. Jednakże czynnikiem najważniejszym w miodzie MANUKA jest jego niezwykła właściwość. Każdy miód poza smakiem i konsystencją charakteryzuje się tym szczególnym czynnikiem, który jest wynikiem kwasowości, osmotyczności czy nadtlenku wodoru. Niestety ta aktywność miodu jest niestabilna i bardzo nietrwała.
W latach 90. ubiegłego wieku na Uniwersytecie Waikaito w Nowej Zelandii profesor Peter Molan odkrył w miodzie MANUKA niezwykłą właściwość, która nie była wynikiem działania właściwości nadtlenku wodoru (Non-Peroxide Activity). Badania te doprowadziły do dalszych wniosków naukowych, które w 2008 roku zapoczątkowały odkrycie naturalnego składnika zwanego methylglyoxal (MG lub MGO). Methylglyoxal pochodzi ze związku dihydroksyacetonowego (DHA), który jest obecny w nektarze kwiatów MANUKA. Cały proces przemiany DHA w MGO zachodzi w sposób zupełnie naturalny jeszcze w ulu. To właśnie methylglyoxal, jak udowodnili naukowcy, jest odpowiedzialny za te niezwykłe działanie. Warto też wiedzieć, że methylglyoxal jest powszechnym składnikiem naszej żywności np. w kawie, serze czy czekoladzie ( to około 10 mg/kg), ale to zbyt mało żeby uzyskać odpowiednie korzyści.
W miodzie MANUKA firmy Watson & Son zawartość methylglyoxalu MGO zaczyna się od 100 mg/kg, a kończy na 700 mg/kg miodu.
Watson & Son to firma w 100% rodzinna i zarazem jeden z największych producentów Miodu MANUKA w Nowej Zelandii. Produkty Watson & Son są obecne na całym świecie i od wielu lat postrzegane jako wyjątkowe. Watson & Son zatrudnia ponad 100 pracowników, ma 14000 własnych uli, a w przyszłym roku liczba wzrośnie do 20000 uli. Produkcja przekracza 1000 ton miodu rocznie.
Miód MANUKA produkowany przez firmę Watson & Son ma najwyższa jakość, zgodną ze wszystkimi standardami nowozelandzkimi i europejskimi. Każda partia miodu jest badana w akredytowanym laboratorium w Nowej Zelandii oraz w akredytowanych laboratoriach Europejskich. Takie podejście do produkcji wynika z tradycji rodzinnych, doświadczeń własnych oraz współpracy z naukowcami i doświadczonymi pszczelarzami. Watson & Son to również ścisły rygor produkcyjny określony procedurami i przepisami tak, aby w każdej partii miodu uzyskiwać odpowiedni poziom methylglyoxalu MGO, minimum 70% pyłku przewodniego oraz odpowiedni poziom (5-hydroksymethylfurfuralu, w skrócie HMF). Pracownicy Watson & Son, aby osiągnąć jakość i czystość miodu MANUKA bez domieszek innych kwiatów (takich jak Kanuka), pracują na odległych i dzikich obszarach Nowej Zelandii, gdzie nie ma dróg, a ule trzeba dostarczać helikopterami. Te gęste i odległe pola manukowe dają gwarancję osiągnięcia czystego i nieskażonego miodu MANUKA.
Certyfikowanie miodu MANUKA na etykiecie uległo znacznej zmianie w ostatnim roku. Zamiana ta została dokonana w celu informowaniu konsumenta o jego faktycznej aktywności i zapobiegania fałszowaniu miodu przez nieuczciwych producentów. Związku z tym rząd Nowej Zelandii w dokumencie Interim Labelling Guide for Mānuka Honey opublikowanym 31 Lipca 2014 r. przez Ministry of Primary Industries” (nowozelandzki odpowiednik ministerstwa rolnictwa) zawarł wytyczne, w których określił, że jedyną mierzalną metodą certyfikacji miodów jest metyloglyoxal (MGO). Oznacza to dla konsumenta, że dostaje czytelną informację o koncentracji methylglyoxalu w konkretnym opakowaniu (partii) w przeliczeniu na kilogram miodu, np. symbol MGO600+ będzie oznaczał, że zawartość methyloglyoxalu w tym konkretnym miodzie MANUKA wynosi minimum 600 mg/kg.
Opis produktu na podstawie danych na stronie dystrybutora.
Mieszkańców Warszawy i okolic po naturalne kosmetyki, suplementy diety i żywność
zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego – Warszawa, Ul. Hoża 54
KUPUJĄC U NAS MASZ PEWNOŚĆ, ŻE:
Sprzedawane przez nas suplementy są w 100% oryginalne!
Wszystkie produkty są zgłoszone do Głównego Inspektoratu Sanitarnego i dopuszczone do obrotu na terenie Polski i Unii Europejskiej.
Nasz sklep jest zarejestrowany przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Produkty przechowywane są w warunkach zalecanych przez producenta i mają długie terminy ważności.
Produkty sprzedajemy z dołączoną etykietą w języku polskim.
Jesteśmy legalnie działającą polską firmą.