-
Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska 150 g
Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska 150 g Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Nasiona Chia nie zawierają glutenu, są tradycyjnie spożywane w Meksyku i Stanach Zjednoczonych. Opakowanie - 150 g. Dystrybutor - Smart Cafe.
Cena przesyłki | 13 |
Zostaw telefon |
Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska.
Opakowanie - 150 g.
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.
Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.
UWAGA:
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwi hiszpańskiej jako składnika żywności.
Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g.
Nasiona szałwi hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Mieszkańców Warszawy i okolic po naturalne suplementy diety
Zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego – Warszawa, Ul. Hoża 54
-
Pan w sklepie w Warszawie polecił mi te nasionka z Omega 3, błonnik. Wzięłam na próbę, a teraz stosuję bez przerwy. Nasionka nie mają smaku więc dodaję sobie do sałatki, Müsli, zupy. Będę alej testować zastosowanie. POLECAM SZCZERZE!Monika.karwacka (2014-11-05)JakośćFunkcjonalnośćCena