• Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska 150 g

Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska 150 g Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Nasiona Chia nie zawierają glutenu, są tradycyjnie spożywane w Meksyku i Stanach Zjednoczonych. Opakowanie - 150 g. Dystrybutor - Smart Cafe.

13 zł
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Cena przesyłki 12 zł
Odbiór osobisty 0 zł
Odbiór osobisty 0 zł
Orlen Paczka 12 zł
Poczta Polska 15 zł
Kurier Pocztex 24 15 zł
Paczkomaty InPost 15,80 zł
Kurier Pocztex 24 za pobraniem 16 zł
Kurier Fedex 17 zł
Kurier 19 zł
Zostaw telefon

Nasiona Chia - Szałwia Hiszpańska.

Opakowanie - 150 g.

 

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.

 

Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Historycznie, nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.

Dzisiaj chia uprawiana jest w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali. W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.

 

UWAGA:

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwi hiszpańskiej jako składnika żywności.

 

Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g.

Nasiona szałwi hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

 

 

Mieszkańców Warszawy i okolic po naturalne suplementy diety

 

Zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego –  Warszawa,  Ul. Hoża 54

image

Opinie nie są zweryfikowane
  • Pan w sklepie w Warszawie polecił mi te nasionka z Omega 3, błonnik. Wzięłam na próbę, a teraz stosuję bez przerwy. Nasionka nie mają smaku więc dodaję sobie do sałatki, Müsli, zupy. Będę alej testować zastosowanie. POLECAM SZCZERZE!
    Monika.karwacka (2014-11-05)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena