-
Olej Arganowy Spożywczy - 250 ml
Olej Arganowy Spożywczy - 250 ml Olej jadalny - butelka jasne szkoło 250ml Olej arganowy spożywczy jadalny ma silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne. Składa się w 80% z jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarty w nim kwas linolowy (35 %), tak zwana "witamina F" ma właściwości przeciwzapalne, immunostymulujące, obniżające poziom cholesterolu we krwi. Opakowanie - 250 ml Importer – Maroko Sklep
Wpisz swój e-mail |
Cena przesyłki | 13 |
Zostaw telefon |
Olej Arganowy spożywczy.
Opakowanie - 250 ml.
Importer – Maroko Sklep
OLEJ ARGANOWY - NATURALNY PRODUKT BIOLOGICZNY, 100% OLEJU ARGANOWEGO, POSIADA CERTYFIKAT ECOCERT.
OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY PACHNIE ORZESZKAMI!
(w przeciwieństwie do oleju arganowego kosmetycznego, który jest prawie bezzapachowy – ma lekko kwaskowy aromat).
Olej dostępny w naszym sklepie jest produkowany przez firmę EFAS – jednego z największych producentów w MAROKU.
Olej arganowy nazywany jest kulinarnym Złotem Maroko.
Powstaje ON z nasion drzew arganowych, które występują wyłącznie na terenie południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem prawidłowej uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Rejon, w którym występują te drzewa został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Olej arganowy wytwarzany jest w kilku etapach: Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie wydobytych z nich ziaren. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji.
MA SZEROKIE ZASTOSOWANIE W KUCHNI:
Dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka.
Jest on także używany jako idealny dodatek do potraw z dziczyzny.
Niektórzy uwielbiają go dodawać do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii.
Smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem (bagietka maczana w oleju to śniadaniowy rarytas)
Olej nie powinien być smażony by nie utracić swoich cennych właściwości.
OLEJ ARGANOWY MA WŁAŚCIWOŚCI „PROZDROWOTNE” - może:
- wspomagać obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
- zapobiegać rozwojowi miażdżycy i schorzeń układu krążenia
- wzmacniać ścianki naczyń krwionośnych, chronić czerwone krwinki przed
rozpadem
- działać przeciwzapalnie
- podnosić odporność organizmu
- chronić tkankę łączną
- wspomagać funkcjonowanie komórek układu nerwowego i wątroby
- łagodzić bóle stawów
- chronić komórki przed szkodliwym działaniem czynników utleniających
- dostarczać komórkom składników odżywczych
- ograniczać ryzyko zachorowania na choroby degeneracyjne komórek układu
- nerwowego: Parkinsona, Alzhaimera, jak również na choroby nowotworowe.
W celu profilaktyki zdrowotnej MOŻE BYĆ spożywany trzy razy dziennie ( po łyżeczce)
DLACZEGO JEST TAKI CENNY?
Olej arganowy ma niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne
Olej składa się w 80% z jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera ok. 45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego, dodatkowo posiada dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek.
Zawarty w oleju arganowym kwas linolowy (35 %), tak zwana "witamina F" ma właściwości przeciwzapalne, immunostymulujące (podnosi odporność orgnanizmu na zakażenia), obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Olej arganowy zawiera w swoim składzie wiele różnych metabolitów wtórnych, w tym steroli roślinnych, które działają ochronnie i regenerująco na komórki organizmu człowieka.
Więcej o Oleju Arganowym, sposobie jego pozyskiwania, wskazaniach do stosowania przeczytasz TU --->
PREZENTACJA OLEJU ARGANOWEGO KULINARNEGO 250ML
Element tłoczony: Owoc arganowca posortowany i wyselekcjonowany
Jakość: Olej jest 100% czysty i naturalny, otrzymany z pierwszego tłoczenia na zimno, bez żadnej obróbki chemicznej - nierafinowany.
Kraj pochodzenia: Maroko
Uprawa: Uprawa biologiczna, certyfikowana przez Ecocert (międzynarodowy certyfikat jakości produktów BIO)
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym, z dala od światła i ciepła, w temperaturze pokojowej - do 25 stopni Celsjusza. Olej bardzo dobrze się przechowuje dzięki wysokiej zawartości naturalnych antyoksydantów.
Mieszkańców Warszawy i okolic po naturalne kosmetyki
Zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego – Warszawa, Ul. Hoża 54