• Olej Kokosowy Tłoczony na zimno 900ml Virgin

OLEJ KOKOSOWY VIRGIN ORGANIC to najszlachetniejszy rodzaj oleju kokosowego. Uzyskujemy go z wyselekcjonowanych orzechów kokosowych dojrzewających na ekologicznych farmach palm kokosowych południowych Indii w cudownym stanie KERALA.

28.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka gratis za zakupy powyżej 100 zł !!!
Cena przesyłki 0
Odbiór osobisty 0
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 12
Kurier InPost 13
Poczta Polska 14
Kurier InPost za Pobraniem 15
Kurier 15
Paczkomat InPost za pobraniem 16.5
Poczta Polska (Pobranie) 17
Kurier za pobraniem 18
Zostaw telefon

Olej kokosowy nierafinowany Virgin.

Opakowanie 900 ml

Dystrybutor: Natur Planet

 

 

Olej Kokosowy tłoczony na zimno w Polsce z surowców z Indonezyjskich selekcjonowanych upraw. Ma delikatny, słodki smak i kokosowy zapach. Doskonale nadaje się do spożywania na zimno. Klarowny, nie przypala się. 

 

Zawartość Kwasu Laurynowego minimum 50 %

 

Doskonały jako zamiennik masła lub margaryny

 

Stosowany zewnętrznie - doskonale pielęgnuje

 

Olej kokosowy virgin (nierafinowany)

 

Cenne właściwości oleju kokosowego znane są od wieków mieszkańcom południowo-wschodniej Azji. W starożytnych Indiach palmę kokosową nazywano drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia. Tamtejsza ludność czerpie z oleju kokosowego całymi garściami. Piękna cera Azjatek zachwyca cały świat, a badania potwierdzają, że wśród mieszkańców wysp Pacyfiku odsetek osób, umierających na zawał lub udar, w porównaniu z innymi częściami globu jest znikomy.

 

Olej kokosowy virgin (nierafinowany) otrzymuje się w procesie tłoczenia na zimno twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W temperaturze do 40oC pozyskuje się bogactwo witamin i minerałów - witaminy: B, C, E, kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez.

 

Głównymi składnikami oleju kokosowego są kwasy tłuszczowe nasycone, szczególnie kwas laurynowy. Dzięki średniołańcuchowej budowie kwasów (MCFA - medium chain fatty acids), posiada inne właściwości niż niezdrowe tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (np. smalec), zbudowane z długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy o średnim łańcuchu są mniejsze i łatwo przyswajalne - do rozkładu nie potrzebują enzymów trzustkowych. Proces przyswajania rozpoczynają enzymy śliny, co ma bardzo duże znaczenie w przypadku żywienia osób z chorobami trzustki. Są błyskawiczne utleniane w wątrobie i wykorzystywane jako źródło energii do innych procesów w organizmie, co zapobiega ich odkładaniu się w tkance tłuszczowej. Stymulują zatem metabolizm, nie powodują otyłości, a nawet mogą wspomóc utratę wagi.

 

Olej kokosowy virgin ma biały kolor i bez utraty swoich właściwości może zmieniać konsystencję w zależności od temperatury pomieszczenia. Posiada intensywny kokosowy aromat.

 

Olej kokosowy nierafinowany - właściwości

 

Badania naukowe wskazują na szereg korzystnych właściwości oleju kokosowego. Do najważniejszych zalicza się działanie:

 

bakteriobójcze i wzmacniające organizm

 

przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co wspomaga leczenie chorób układu krążenia, chorób zapalnych, autoimmunologicznych czy chorób układu nerwowego (m.in. Alzheimera i Parkinsona)

 

przeciwgrzybicze, dzięki obecności kwasu kaprylowego

 

antybakteryjne i antywirusowe, co pomocne jest w leczeniu chorób układu pokarmowego, infekcji skórnych i trądziku

 

Ponadto spożywanie oleju kokosowego:

 

- wspiera metabolizm oraz pomaga w utracie zbędnych kilogramów

 

- poprawia elastyczność naczyń krwionośnych

 

- wpływa korzystnie na produkcję zdrowego cholesterolu

 

- wspomaga profilaktykę osteoporozy

 

- hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę i infekcje jamy ustnej

 

- wspomaga układ odpornościowy

 

- zapewnia młody i zdrowy wygląd skóry

 

Olej kokosowy - zastosowanie

 

Olej kokosowy posiada temperaturę dymienia bliską 180oC, może być więc wykorzystywany do smażenia i pieczenia. Należy jednak unikać długotrwałej obróbki cieplnej oleju, a także tzw. smażenia głębokiego. Jest doskonałym zamiennikiem margaryny lub masła jako dodatek do ciast i pieczywa. Z powodzeniem wykorzystamy go również do przygotowywania sałatek. Ze względu na swój mocno kokosowy aromat nadaje potrawom orientalny smak.

 

Olej kokosowy w kosmetyce

 

Odżywcze i pielęgnacyjne składniki oleju kokosowego znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w codziennej pielęgnacji skóry, włosów, a nawet zębów. Właściwości oleju poprawiają nawilżanie skóry, regulują czynność gruczołów łojowych i działają przeciwutleniająco.

 

Przyspieszają budowę i regenerację komórek, wygładzają zmarszczki. Dzięki temu olej kokosowy sprawdza się doskonale jako naturalny krem i maseczka do twarzy oraz odżywka do pielęgnacji dłoni i paznokci. Osoby ze skórą suchą i bardzo suchą, chętnie stosują olej kokosowy jako balsam do ciała po kąpieli. Produkt sprawdza się jako środek łagodzący i nawilżający po goleniu i depilacji. Coraz popularniejszy staje się również peeling z oleju kokosowego. Wystarczy zmieszać go z cukrem i delikatnie masować ciało, by cieszyć się zregenerowanym naskórkiem i odpowiednio odżywioną skórą.

 

Zwolennicy naturalnych kosmetyków cenią olej kokosowy również za właściwości wzmacniające zęby. To produkt o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym, dzięki temu zapobiega próchnicy, niweluje nieświeży oddech. Olej kokosowy łagodzi również podrażnienia i krwawienia dziąseł. Stanowi bazę do domowych past do zębów (z dodatkiem sody czy aktywnego węgla) oraz płynów do płukania jamy ustnej (po rozcieńczeniu z wodą).

 

Przechowywanie:

 

 

Olej kokosowy należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu w lodówce.

O Oleju kokosowym jego właściwościach i szerokim spektrum zastosowań możesz przeczytać TU...

O Oleju kokosowym możesz przeczytać w mediach - 13 udowodnionych właściwości

 

 

Sposób przechowywania: Olej należy trzymać w zakręconym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Należy chronić od światła słonecznego i wilgoci. Można przechowywać w lodówce. Przechowywany w temperaturze pokojowej, czyli poniżej 25 C, utwardza się i wygląda jak masło o białej, mlecznej barwie. Nie ma to wpływu na jego jakość.

 

Powyżej temperatury 25 C olej będzie mieć postać płynną. Aby upłynnić olej wystarczy pojemnik z olejem skierować pod strumień ciepłej wody lub umieścić w naczyniu z ciepłą wodą, ewentualnie można postawić koło grzejnika.

 

Opis produktu na podstawie danych na stronie dystrybutora.

 

Mieszkańców Warszawy i okolic po naturalne kosmetyki, suplementy diety i żywność

zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego – Warszawa, Ul. Hoża 54

image

 

KUPUJĄC U NAS MASZ PEWNOŚĆ, ŻE:

 

Sprzedawane przez nas suplementy są w 100% oryginalne!

Wszystkie produkty są zgłoszone do Głównego Inspektoratu Sanitarnego i dopuszczone do obrotu na terenie Polski i Unii Europejskiej.

Nasz sklep jest zarejestrowany przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Produkty przechowywane są w warunkach zalecanych przez producenta i mają długie terminy ważności

Produkty sprzedajemy z dołączoną etykietą w języku polskim

Jesteśmy legalnie działającą polską firmą.