• Żywy Ocet Jabłkowy Złote Jabłuszko 700ml

Żywy Ocet Jabłkowy Złote Jabłuszko 700ml Producent: Bio – Las Opakowanie: 700ml Kraj pochodzenia: Polska

22.00
szt. Do przechowalni
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Cena przesyłki 0
Odbiór osobisty 0
Odbiór osobisty 0
Kurier Fedex 13
Paczkomaty InPost 14
Orlen Paczka 14
Poczta Polska 15
Kurier 15
Poczta Polska Paczka Zagraniczna 69
Zostaw telefon

 

Żywy Ocet Jabłkowy Złote Jabłuszko 700ml

Producent:  Bio – Las

Opakowanie:  700ml

Kraj pochodzenia:  Polska

 

 

v  Naturalny, polski ocet jabłkowy zawierający żywe kultury bakterii.

v  Niepasteryzowany i niefiltrowany.

 

Żywy Ocet Jabłkowy Złote Jabłuszko

 

·         naturalna fermentacja

·         żywe kultury bakterii

·         aktywne enzymy

·         niepasteryzowany

·         niesiarkowany

·         niefiltrowany

·         Do picia, do sałatek.

 

Opis ze strony producenta:

Naturalny ocet jabłkowy produkowany jest poprzez poddanie fermentacji pulpy jabłkowej - powstałej z rozdrobnienia całych owoców - bez użycia drożdży. Pulpę zalewa się wodą i pozostawia w otwartych kadziach na kilka lub kilkanaście tygodni natleniając ją. W tym czasie rozpoczyna się krótka fermentacja alkoholowa która następnie za sprawą mikroskopijnych organizmów, grzybów i bakterii przechodzi w fermentację octową. Po procesie fermentacji octowej zawartość alkoholu obniża się do około 0,2%.

 

Do produkcji używamy soczystych i aromatycznych gatunków jabłek takich jak: champion, złota reneta, szara reneta, koksa pomarańczowa, antonówka, malinówka które rosną w naszym sadzie.

Nasz ocet powstający z całych jabłek jest pełnowartościowy gdyż zawiera wszystkie prozdrowotne składniki pochodzące z miąższu, skórki, gniazd nasiennych i samych nasion.

 

Czegoś takiego nie można powiedzieć o octach powstających z soków lub samych odpadów.

Ø  Jeśli do takiego soku dodać jeszcze siarczyny, konserwanty bądź sztuczne przeciwutleniacze to trudno już mówić o jakichkolwiek prozdrowotnych walorach takiego octu. Powyższe zabiegi zabijają bowiem to co w occie najcenniejsze tj. żywe kultury bakterii i enzymów, a pozostawiają jedynie kwas octowy odpowiedzialny za smak produktu.

 

Dlatego też w procesie produkcji naszego octu nie używamy żadnych siarczynów, konserwantów, przeciwutleniaczy czy barwników. Sam ocet bowiem jest naturalnym konserwantem trzeba więc jedynie wykorzystać tę jego specyficzną cechę. Ponadto aby zachować wszystkie prozdrowotne właściwości naszego octu, nie poddajemy go filtracji czy destylacji.  Dlatego też jest on naturalnie mętny, na dnie osadza się osad owocowy, a u góry powstaje biały korek (matka octowa) lub zawiesina tym grubsza im starszy jest ocet. Świadczy to jednocześnie o tym iż ocet jest nadal żywy i ciągle przebiegają w nim aktywne procesy dojrzewania. Cechy te świadczą o wysokiej jakości produktu.

 

Trwałość takiego octu jest bardzo długa ponieważ cicha fermentacja nie zostaje przerwana więc można go przechowywać w zamkniętych butelkach dwa lata i dłużej zyskując jedynie wzmocnienie aromatu, klarowność i dodatkowe walory smakowe.

 

Ocet jabłkowy będzie tak dobry jak dobre były użyte w trakcie produkcji jabłka i jak prosty był sam proces produkcji!

 

Naturalny ocet jabłkowy od wieków był wykorzystywany w kuchni, medycynie jak również w kosmetyce.

 

Zacznijmy zatem od kuchni.

 

Najczęściej wspaniałe właściwości octu jabłkowego wykorzystuje się do konserwacji żywności i przyprawiania potraw.

 

Przykłady wykorzystania octu jabłkowego:

§  Buraczki w occie jabłkowym

 

2 kg małych ugotowanych i obranych buraczków poukładać w słoiczkach.

Do każdego słoiczka dodać cebulkę, listek laurowy, ziele angielskie i trochę ziaren gorczycy.

Zalewa: 1 i ½  litra octu zagotować z 1 łyżką soli i 1 łyżeczką cukru.

 

Jeśli lubimy mniej kwaśne buraczki dodajemy również ½ litra wody. Gorącą zalewą zalać buraczki w słoiczkach. Zakręcić. Pasteryzować 20 minut.

 

§  Opiekane śledzie (lub inną ryba) w zalewie octowej.

 

Kilka kawałków upieczonej ryby ułożyć w słoiku przekładając plasterkami cebuli, papryki i pieczarek.

Zalewa: 1 litr octu zagotować z ½ łyżki soli i ½ łyżki cukru kilkoma ziarnami ziela angielskiego i dwoma listkami laurowymi.

 

Zalać ryby w słoiku i odstawić do następnego dnia.

 

Sos winegret

½ szklanki octu jabłkowego

4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek

½ łyżeczki miodu akacjowego

1 łyżeczką musztardy

Szczypta soli, szczypta kurkumy, szczypta chilli

 

Wszystko wymieszać i zalać surówkę.

Można też octem jabłkowym zaprawiać sosy i zupy.

 

Inną ciekawą zaletą żywego octu jabłkowego jest fakt, że potrafi on pozbawić żywność zawartych w niej szkodliwych dla nas substancji tj. lektyny. Dzieje się tak dzięki wstępnemu nadtrawieniu produktów w procesie podobnym do kiszenia . Jak wykorzystać tę zaletę?  Np. Zalewamy żywym octem (nie gotujemy go) starte na średnich oczkach warzywa: marchew, seler, pietruszka, pasternak, kalarepa lub inne i układamy je w słoikach. Na górę każdego słoika wsypujemy ½ łyżeczki nasion kopru i kilka ząbków czosnku. Następnie słoiki zakręcamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4 dni. Potem wynosimy do chłodnej piwnicy. Można też zrezygnować z nasion kopru a zamiast tego zasolić warzywa i dopiero zalać octem. W piwnicy wytrzymują około roku. W kuchni możliwość i wykorzystania octu jabłkowego są bardzo wszechstronne. Podobnie jest z jego zastosowaniem w celach zdrowotnych.

 

Naturalnie dojrzewające jabłka to bogactwo cennych składników odżywczych. Podobnie jest z octem jabłkowym. Kryje się w nim 20 różnych związków mineralnych: pierwiastków śladowych tj.chlor, żelazo, fosfor, fluor, potas, wapń, miedź, magnez, sód, siarka, krzem, oraz witaminy  A, B1, B2, B6, C, E, P, i beta-karoten chroniący nas przed wolnymi rodnikami. Poza tym ocet jabłkowy zawiera też kwasy: mlekowy, cytrynowy, octowy  i propionowy oraz cały szereg enzymów i aminokwasów jak również ważne dla zdrowia składniki balastowe jak pektyny które nie dopuszczają do odkładania się wapnia w ściankach tętnic, bioflawonoidy których obecność sprzyja lepszemu przyswajaniu przez organizm Wit C. Pamiętajmy przy tym, że kwas octowy jest wrogiem wszystkich patogennych bakterii. Nie dość, że “sprząta“ w żołądku i jelitach to również dezynfekuje, odtruwa i oczyszcza nerki , pęcherz i drogi moczowe.

 

Kwas octowy wspomaga oczyszczanie całego organizmu, działa przeciwzapalnie oraz przywraca naturalną równowagę w gospodarce tłuszczowej.

 

Można zatem wymienić następujące właściwości octu jabłkowego:

 

* Usprawnia trawienie

* Zapobiega wzdęciom

* Usuwa zgagę

* Przywraca właściwe pH w żołądku oraz całym organizmie (dokwaszony żołądek to odkwaszony organizm i odwrotnie niedokwaszony żołądek to zakwaszony organizm)

* Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie

* Dostarcza aktywnych enzymów trawiennych

* Dostarcza symbiotycznych bakterii

* Likwiduje patologiczną florę jelitową

* Usuwa toksyny

* Czyści układ moczowy

* Czyści naczynia krwionośne oraz stawy ze złogów

* Łagodzi alergie

* Pomaga zrzucić zbędne kilogramy

 

Zastosowanie octu jabłkowego:

 

Profilaktycznie aby poprawić trawienie i wchłanianie substancji odżywczych jak również przy wzdęciach i niestrawności: 5 minut przed posiłkiem wypić 2 łyżki octu rozcieńczone w ¼ szklanki wody.

W przypadku zgagi przyrządzić taką samą mieszankę i od razu wypić.

Jeśli natomiast dopadnie nas biegunka i ból brzucha, rozpuszczamy 2 łyżki octu w 1 szklance wody i wypijamy małymi łykami. Powtarzamy kilka razy w ciągu dnia.

 

Przy antybiotykoterapii i po niej, aby odbudować florę bakteryjną jelit wypijamy 2 łyżki rozcieńczone w ¼ szklanki wody trzy razy dziennie - rano na czczo i przed kolejnymi posiłkami.

 

W przypadku wrzodów żołądka lub nadżerek zacząć od mniejszej dawki octu i jednocześnie nawadniając  organizm przez wypijamy 2 litrów wody z odrobiną soli himalajskiej lub kamiennej dziennie. Gdyby przy piciu octu występował ból można przed wypicie octu wypić ½ szklanki maceratu z prawoślazu lekarskiego (macerować na zimno 1 łyżkę ziół w 1 szklance chłodnej wody).

 

Latem świetnie sprawdzają się power-drinki: 1 łyżką octu na jedną szklankę gazowanej lub niegazowanej wody, dodać listek melisy lub mięty i ewentualnie trochę miodu.

 

Natomiast w razie ukąszenia, stłuczenia czy obrzęku przyłożyć na zaognione miejsce gaźnik nasączony octem. Zmieniać kilkakrotnie w ciągu dnia.

Pijąc regularnie ocet jabłkowy przez dłuższy czas zauważymy szereg pozytywnych zmian w naszym organizmie. Niestety mimo że produkt ten ma szerokie zastosowanie i działanie na wiele schorzeń to nie jest panaceum na każdą chorobę. Czasem więc trzeba sięgnąć po inne środki.

 

Wykorzystanie octu jabłkowgo w kosmetyce.

Jego działanie odmładzające wykorzystujemy stosując maseczkę z octu jabłkowego rozcieńczonego w stosunku 1:1  wodą z dodatkiem 1 żółtka . Mieszamy i nakładamy na twarz na 30 minut po czym spłukujemy ciepłą wodą.

 

Można też  codziennie używać rozcieńczony o octu 1:1 wodą  jako toniku do przemywań twarzy i dekoltu.

Stany zapalne skóry, wysypki również możemy przemywać octem tym razem nierozcieńczonym.

Jeżeli mamy problem z potliwości on stóp możemy kilka razy w tygodniu moczyć je w wodzie z dodatkiem octu i wywaru ze skrzypu.

 

W przypadku łupieżu płuczemy głowę wodą z octem.

To tylko niektóre z zastosowań tego uniwersalnego produktu.

 

Opis produktu na podstawie danych na stronie dystrybutora.

Mieszkańców Warszawy i okolic po naturalne kosmetyki, suplementy diety i żywność

zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego – Warszawa, Ul. Hoża 54

 

 

image

 

KUPUJĄC U NAS MASZ PEWNOŚĆ, ŻE:

Sprzedawane przez nas suplementy są w 100% oryginalne!
Wszystkie produkty są zgłoszone do Głównego Inspektoratu Sanitarnego i dopuszczone do obrotu na terenie Polski i Unii Europejskiej.
Nasz sklep jest zarejestrowany przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Produkty przechowywane są w warunkach zalecanych przez producenta i mają długie terminy ważności
Produkty sprzedajemy z dołączoną etykietą w języku polskim
Jesteśmy legalnie działającą polską firmą.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.