-
Książka "Natura kuchni Polskiej"
Książka "Natura kuchni Polskiej" Autor: Wojciech Modest Amaro Wydawnictwo: Zwierciadło
Wpisz swój e-mail |
Cena przesyłki | 13 |
Zostaw telefon |
Książka "Natura kuchni Polskiej"
Autor: Wojciech Modest Amaro
Wydawnictwo: Zwierciadło
Książka wybitnego mistrza kulinarnego - Wojciecha Modesta Amaro - Natura kuchni polskiej to fascynująca podróż po świecie nowoczesnej kuchni polskiej opartej na tradycyjnych, współcześnie rzadko używanych, produktach.
Mistrz Amaro przypomina prawdziwe skarby polskiej natury i podaje przepisy na znakomite i wyrafinowane dania z użyciem m.in. aronii, agrestu, brzozy, czarnego bzu, czosnku niedźwiedziego, dębu, dzikiej róży, głogu, jałowca, jarzębiny, morwy, pigwy i rabarbaru.
Każdemu z tych składników towarzyszy artystyczne zdjęcie oraz przepis. Przepis, który podkreśla unikalność tego składnika i jego wyjątkowy atut – smak, zapach; wszystko, czym na ogół przemawiają do naszych zmysłów potrawy.
Wojciech Modest Amaro - mistrz kulinarny i restaurator. W 2008 wyróżniony przez Międzynarodową
Akademię Gastronomiczną tytułem „Chef de L’Avenir”. W Warszawie otworzył
restaurację Atelier Amaro, która w 2013 roku została, jako pierwsza restauracja w Polsce uhonorowana gwiazdką Michelin. Jest autorem dwóch Książek : Natura kuchni polskiej oraz Kuchnia Polska XXI wieku, która w 2010 otrzymała nagrodę Grand Prix Litterature de la Gastronomique w Paryżu.
W 2013 został przewodniczącym jury telewizyjnego reality show Top Chef a w 2014 prowadzącym polską edycję programu Hell’s Kitchen.