-
Olej z Pestek Dyni - 500 ml
Olej z Pestek Dyni, to tłoczony na zimno, z ekologicznie uprawianych dyń, produkt o intensywnym ciemnozielonym kolorze. Olej z pestek dyni charakteryzuje się przyjemnym orzechowym smakiem, dlatego można wykorzystać go w kuchni na bardzo dużo sposobów. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych i niezwykle skutecznym przeciwutleniaczem. Olej z pestek dyni to jeden z najbardziej odżywczych olejów dostępnych na rynku.
Wpisz swój e-mail |
Cena przesyłki | 13 |
Zostaw telefon |
Olej z Pestek Dyni
Producent: Ekogram Zielonki
Pojemność: 500ml
Olej z Pestek Dyni, to tłoczony na zimno, z ekologicznie uprawianych dyń produkt o intensywnym ciemnozielonym kolorze. Olej z pestek dyni charakteryzuje się przyjemnym orzechowym smakiem, dlatego można wykorzystać go w kuchni na bardzo dużo sposobów. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych i niezwykle skutecznym przeciwutleniaczem. Olej z pestek dyni to jeden z najbardziej odżywczych olejów dostępnych na rynku.
Nie wszyscy widzą dlaczego olej z pestek dyni jest tak wartościowy dla naszego organizmu, dlatego poniżej szereg dowodów na jego drogocenne właściwości:
- Nasiona dyni, z których tłoczony jest olej, zawierają od 30 do 50% oleju, w skład którego wchodzi kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy i linolowy (te cztery kwasy tłuszczowe tworzą 98% całkowitej ilości kwasów tłuszczowych).
- Olej z pestek dyni to bardzo duża ilość karotenoidów antyoksydacyjnych odgrywających bardzo ważną rolę w ciągłym procesie oksydacyjnym w naszym organizmie – skutecznie eliminuje wolne rodniki
- Duża ilość kwasów omega – 3, – 6 i – 9, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- Ważny produkt dostarczający duże ilości witamin (w szczególności A, C, E i K), cynku, oraz steroli.
- Olej z pestek dyni zawiera również niezwykle istotny dla naszego organizmu chlorofil stabilizujący poziom PH w układzie pokarmowym i odkwaszająco na cały organizm.
W jaki sposób najlepiej używać oleju z pestek dyni?
Olej z pestek dyni, stosuje się głównie do bezpośredniego spożycia w różnych potrawach. Najczęściej, używany jest jako składnik sosów sałatkowych, z dodatkiem świeżego soku z cytryny, octu jabłkowego lub miodu. Olej sprawdza się też jako dodatek do zup i sosów. Może więc być wykorzystany do wszelkiego rodzaju kulinarnych zastosowań.
Olej z pestek dyni nie powinien być podgrzewany do wysokich temperatur ponieważ traci wtedy swoje drogocenne właściwości. Nie stosujemy go więc do smażenia lub pieczenia,.
Może być wykorzystywany też do celów kosmetycznych.
Dawkowanie czystego oleju - najlepiej rano, na pusty żołądek, w ilości od 1 – 2 łyżek dziennie.
Nie przekraczać zalecanej dawki.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Preparat należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu z dala od światła. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Nie stosować preparatu po upływie jego terminu przydatności.
Mieszkańców Warszawy i okolic zapraszamy po naturalne suplementy diety
do naszego sklepu stacjonarnego – Warszawa, Ul.Hoża 54